13 miljoner kronor. Så stort underskott ser bildningsnämnden ut att göra i år. Det är en väsentlig skillnad mot vårens besked från tjänstemännen då man ansåg att nämnden såg ut att gå plus minus noll.
– Vi har lyckats spara 15 miljoner kronor, men det räcker inte när sparkravet låg på 28 miljoner, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
För att klara sparbetinget på 28 miljoner kronor tog bildningsnämnden beslut om en rad åtgärder, bland annat stängningen av Hallen. Men de beslut som togs räcker inte för att klara ekonomin i år, däremot räcker det en bra bit för nästa år.
– Hade vi fått de här indikationerna om ekonomin tidigare så hade vi kunnat göra större politiska krafttag, säger ordförande Mark Henriksson (M) och fortsätter:
– Nu har det gått så mycket av året att vi inte kan göra åtgärder för att hämta hem hela underskottet. Vi satsar på att jobba långsiktigt istället.
Varför prognoserna om det ekonomiska läget är så olika har man ingen glasklar förklaring till. I vissa fall handlar det om missförstånd och felbudgeteringar. Ett sådant exempel är att man inte fått med ökade kostnader för lärplattor på mellan två och fyra miljoner kronor.
Både inom bildningsförvaltningen och inom kommunen i övrigt har det skett organisationsförändringar. De är nu på plats och därför hoppas man både från politiker och tjänstemän att de ekonomiska rapporterna framöver ska kunna bli bättre.
– Därför tror vi att vi från årsskiftet nu ska kunna få full effekt på de besparingar som vi lagt, säger Mark Henriksson.