I samband med tillställningen delades det ut pris i 13 olika kategorier till skolor, förskolor, kommuner och seniorboenden och Motala utmärkte sig när det gäller just hållbar mat.
"Med driv, envishet och djärva mål är ni ett ljus i hela Matsveriges ledfyr - den offentliga måltiden", löd motiveringen.
Utmärkelsen utgick ifrån hur respektive verksamhet jobbar med klimat, schysst mat, matsvinn samt att öka kunskapen om hållbar mat.
– Det är roligt att vara med och stå bakom ett sådant här pris och personalen i Motala är jätteduktiga genomgående med mycket kraft och energi. Jag har spanat på dem sedan tidigare, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.
Motala kommun representerades av kostchefen Margaretha af Trolle samt enhetscheferna Elin Nilsson och Robert Ringman.
– Det känns jätteroligt och vi är jättestolta allihop. Det är kul att bli uppmärksammad för ett arbete som vi lägger ner mycket tid och engagemang på, säger Ringman.
Motala, säger han, har varit nominerad i andra kategorier tidigare, men det här är första gången som förstapriset kammas hem.
Vad är svårt i arbetet med att laga hållbar skolmat?
– Det stora är att förmedla budskapet till föräldrarna, varför vi gör som vi gör, säger Robert Ringman.
Han vill även lyfta fram personalens roll i det omfattande förändringsarbetet att laga hållbar mat.
– De ska ha en eloge. Med stort engagemang och stora hjärtan så funkar det.