Polisen: Ökad risk för bilstölder i Motala

Ytterligare en nyckellös bil har stulits i Motala. Polisen varnar nu för en ökad risk för tillgrepp.

En Volvo XC60 stals i Varamon under natten till tisdag. Polisen befarar att fler bilägare kan drabbas under de närmaste dagarna.

En Volvo XC60 stals i Varamon under natten till tisdag. Polisen befarar att fler bilägare kan drabbas under de närmaste dagarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Motala kommun2019-10-29 19:00

På tisdagsmorgonen fick polisen samtal om att en bilägare saknade sin svarta Volvo XC60 från parkeringsplatsen vid huset i Varamon. Fordonet är nu efterlyst och en utredning om tillgrepp av fortskaffningsmedel alternativt stöld har påbörjats.

– Bilen parkerades utanför bostaden under kvällen och ägaren såg den där när man gick och la sig. Under natten kom en avisering om att bilen var olåst och när man gick och kollade så var den försvunnen, säger förundersökningsledare Andreas Eriksson hos Motalapolisen.

Under hösten har biltjuvar slagit till i Dysätter och Brunnsvik i Motala. Två Volvo XC60 stals i början av september, båda saknas fortfarande. I augusti försökte någon stjäla en Lexus på liknande sätt.

Polisen har sett ett mönster att det ofta stjäls flera bilar, två-tre stycken, i samma område under en kortare tid. På sin hemsida går man därför ut och varnar fordonsägare för en ökad risk under de närmaste dagarna. Ofta har de stulna bilarna ett så kallat keyless-system som gör det möjligt att stjäla dem med hjälp av reläsändare.

Man uppger också att det vid tidigare stölder har gjorts iakttagelser av minst två personer, ofta cyklande med väska eller ryggsäck.

Polisen manar nu till skärpt uppmärksamhet bland bilägare som ställer sina fordon obevakade utomhus. 

– Man ska tänka på hur man parkerar bilen och hur man förvarar nyckeln, säger Andreas Eriksson.

Det säkraste är att ställa bilen i låst garage men även rattkrycka, larm och märk-DNA kan ha effekt, enligt polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!