"Oskäligt att göra med så här kort varsel"

Omdiskuterade förslaget att företagare skulle börja betala 250 kronor per besök på Tuddarp måste utredas mer. Det menar kommunstyrelsens arbetsutskott.

Avgifterna på Tuddarps återvinningscentral ska ses över igen. (Arkivbilder. Bilden är ett montage.)

Avgifterna på Tuddarps återvinningscentral ska ses över igen. (Arkivbilder. Bilden är ett montage.)

Foto: Anders Rörby, Henrik Gedda

Motala kommun2019-10-10 06:00

Diskussionerna om avgifterna på avfallsanläggningarna i Motala och Vadstena fortsätter. Vid årsskiftet 2018/2019 föreslog vatten- och avfallsnämnden ett system där företagare skulle betala 250 kronor per besök istället för 3000 kronor per år som tidigare. Men efter att företagare reagerat stoppade kommunstyrelsen förslaget. Då tillkom ett tak på 4000 kronor.

Nu har vatten- och avfallsnämnden statistik som visar att flera personer besökt anläggningen omkring 100 gånger det senaste året vilket tjänstemännen menar "ger starka indikationer på att det förekommer en stor mängd besökare som använder sitt privata körkort istället för företagskort för att slippa avgift". Statistiken visar också att det finns företag som registrerat långt över 500 besök men alltså bara betalat totalt 4000 kronor för dessa.

Det fick vatten- och avfallsnämnden att föreslå en ny-gammal taxa; 250 kronor per besök för företagare och en begränsning för privatpersoner till 16 fria besök per år. Men kommunstyrelsen är inte nöjd.

– Vårt arbetsutskott har beslutat att skicka tillbaka ärendet vad gäller företagstaxan till nämnden för fortsatt utredning, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

De vill se bredare på frågan eftersom man anser att näringslivet kan påverkas negativt. Därför vill man titta på alternativ för hur taxan kan utformas, bland annat genom att jämföra med andra kommuner.

– Det riskerar att bli en alldeles för dramatisk höjning. Höjningen till 4000 kronor var en höjning med 30 procent och vi sa då att man kanske får höja successivt framöver. Men att gå från 4000 kronor till 100 000 kronor som det kanske handlar om för vissa företag det är oskäligt att göra med så här kort varsel, säger Kåre Friberg och fortsätter:

– Vi tänker framför allt på små företag. De större har andra lösningar.

Vatten- och avfallsnämnden motiverade sitt beslut med att lagen säger att det privata taxekollektivet, alltså Motalaborna, inte får subventionera företag. Hur tänker ni där?

– Vi behöver ha mer underlag. Våra företag är extremt viktiga, men det är också viktigt att det här görs på rätt sätt. Vi behöver se hur andra kommuner gör så att vi inte är helt ensamma om en lösning. Men vi ska också följa de lagar och regler som finns, säger Kåre Friberg.

Förslaget om att begränsa antalet fria besök för privatpersoner till 16 stycken per år gick igenom och ska nu till fullmäktige för beslut.

Avgifterna på Tuddarps återvinningscentral ska ses över igen.
Avgifterna på Tuddarps återvinningscentral ska ses över igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!