Oppositionen står bakom ekonomisk översyn

Solidariskt Motala införde resursfördelningssystemet för förskolan, ett system som nu kritiseras. De står dock bakom en översyn.

Det är stora skillnader i ekonomi mellan kommunens förskolor.

Det är stora skillnader i ekonomi mellan kommunens förskolor.

Foto: Frugan

Motala kommun2019-10-10 18:00

2017 infördes ett nytt system för hur resurserna skulle fördelar mellan Motala kommuns förskolor. Redan då flaggade chefer för att det kunde bli problem och nu ser man att systemet lett till orättvisor. Vissa enheter har ekonomiska överskott medan andra brottas med underskott.

– När vi införde det var tanken att de enheter som behövde mer resurser skulle få det. Det var tanken, men så verkar det ju inte riktigt ha blivit, säger oppositionens Helen Isacsson (S).

Hon förklarar vidare att de ville ha ett system som skulle anpassa den ekonomiska fördelningen utifrån hur behoven ser ut. Det innebar ett system med en höjd grundersättning och att verksamheterna därefter skulle kompenseras ytterligare om de låg i socioekonomiskt utsatta områden med exempelvis hög arbetslöshet. Enheterna ska också söka extra pengar om de har barn med särskilda behov.

– Systemet som var tidigare var inte heller bra. Då var problemet också att det fanns förskolor med väldigt stora behov som inte fick de resurser som de behövde, medan andra hade det betydligt bättre förspänt. Tanken vi hade var då att försöka jämna ut skillnaderna, säger Helen Isacsson.

Hon säger att Alliansen inte nämnt något tidigare till dem om att de vill se över resursfördelningssystemet, men hon välkomnar en översyn.

– Om det är någonting som inte fungerar som det ska är det naturligtvis alltid bra att man gör en genomlysning, säger Helen Isacsson.

 På bildningsnämndens senaste möte ställdes sig samtliga partier bakom att tjänstemännen nu ska få utveckla resursfördelningsmodellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!