Oenig nämnd vill höja kulturskoleavgiften

Sänkningen av kulturskoleavgiften ledde till ett ökat söktryck och fler sökande från utsatta områden. Men nu höjs avgiften ändå.

Avgiften för Kulturskolan kan höjas.

Avgiften för Kulturskolan kan höjas.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala kommun2019-09-19 20:00

Solidariskt Motala valde under sitt styre att sänka avgiften till kulturskolan från 675 kronor samt instrumenthyra till 200 kronor och ingen kostnad för att hyra instrument. Satsningen som först gjordes genom statliga medel saknade sedan kommunal finansiering och fick lösas genom en sänkning av bidragen till kulturföreningarna. 

Nu finns nya underskott i verksamheten och Alliansen tillsammans med SD har valt att lösa det genom att åter höja avgiften till 675 kronor. Beslutet, som ska fastställas av fullmäktige, togs under onsdagen av en oenig bildningsnämnd.

– Det finns inte medel för att finansiera en låg avgift. Nästa år står vi inför nya stora sparkrav och då vill vi kunna få en helårseffekt på den här höjningen. Därför gör vi det här redan till årsskiftet. Vi väljer ju också att höja till precis den avgift som varit tidigare. Det görs ingen uppräkning av beloppet, säger ordförande Mark Henriksson (M).

När sänkningen gjordes kostade den kommunen 960 000 kronor. Därför räknar man med att en höjning skulle ge minst den summan.

– Det är också så att den låga avgiften lett till längre köer. Skulle det fortsätta så skulle vi till slut behöva utöka och det har vi inte råd att göra, säger Mark Henriksson.

Kan man se det som att ni minskar den växande kön genom att minska intresset i och med den höjda avgiften?

– Tanken är att kön kommer att minska, säger Mark Henriksson.

 – Risken finns att det blir så när vissa familjer inte har råd att börja eller råd att fortsätta, säger Helen Isacsson (S), andre vice ordförande i nämnden.

Hennes parti var tillsammans med MP och V emot höjningen. Samtidigt hade de ingen klar plan hur man i dag skulle få in de pengar som saknades.

– Men vi löste det ju förra gången som det behövdes. Och hade vårt budgetförslag vunnit så hade vi i det avsatt mer pengar till att öka kulturens ekonomiska ramar, säger Helen Isacsson.

Solidariskt Motala ville också att man skulle titta på möjligheten att använda de ökade kulturskolebidragen som nu kommer från staten.

– Det beskedet vi fått är att vi inte får använda de pengarna till att sänka avgiften eftersom vi redan sökt bidrag till det tidigare, säger Mark Henriksson.

Han tillägger också att Alliansen försökt att lösa situationen för de familjer som inte har råd med den höjda avgiften genom att införa ett stipendium. Det röstades dock ner av S och SD.

Karta: Kulturskolan Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!