Nytt försök: Så vill de höja avgifterna

Höjda avgifter för företag att besöka Tuddarp väckte protester och fick politikerna att backa. Men nu är förslaget uppe på bordet igen.

Nu ska avgifterna på Tuddarp ses över igen.

Nu ska avgifterna på Tuddarp ses över igen.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala kommun2019-10-08 18:00

När den nya avfallsanläggningen på Tuddarp togs i bruk infördes förutom ett inpasseringssystem också en ny taxa. Men den blev inte som vatten- och avfallsnämnden först önskat. Nämndens förslag var att företag skulle betala 250 kronor per besök, till skillnad mot dåvarande taxan på 3000 kronor per år. Man ville också ha en gräns på antalet fria besök för privatpersoner. Men efter att företag reagerat valde kommunstyrelsen att agera.

– Som kommunstyrelse ska vi se bredare på frågorna. Och här kan vårt näringsliv påverkas negativt, förklarade vice ordförande Kenneth Söderman (L).

Det hela slutade med att avgiften på 250 kronor infördes för företag, men med ett maxtak på 4000 kronor.

Nu har tjänstemännen tagit fram statistik för besöken på Tuddarp. Det visar att flera personer besökt anläggningen omkring 100 gånger det senaste året vilket man menar "ger starka indikationer på att det förekommer en stor mängd besökare som använder sitt privata körkort istället för företagskort för att slippa avgift". Statistiken visar också att det finns företag som registrerat långt över 500 besök men alltså bara betalat totalt 4000 kronor för dessa. Därför går vatten- och avfallsnämnden ännu en gång fram med ett förslag om ändrad avgift.

– Vi har en lagstiftning som säger att det privata taxekollektivet inte får subventionera företag. Sedan vet vi inte hur kommunstyrelserna ställer sig till detta, men vi kan inte juridiskt sett ta ett annat beslut, säger Hanna Almérus (M), ordförande i nämnden.

Nämndens förslag är därför att taket på 4000 kronor för företag tas bort så att näringsföreträdarna framöver får betala 250 kronor för varje besök. Dessutom sätts en begränsning för privatpersoner till 16 besök per år, därefter kostar det 250 kronor per besök.

– Snittet i Sverige är sex besök om året per hushåll så vi tror att 16 besök är rimligt, säger Hanna Almérus.

Nämndens förslag ska nu behandlas av Vadstenas och Motalas kommunstyrelser. Sedan avgörs det slutgiltigt i respektive fullmäktigeförsamling.

Ni fick inte igenom det här förra gången, varför skulle det bli annorlunda nu?

– Den här gången har vi statistik som visar hur det ser ut, säger Hanna Almérus.

Om förslaget går igenom börjar det gälla den 1 januari. Då införs också bomsystem med inpasseringskontroll vid återvinningscentralerna i Vadstena och Borensberg.

Företagen är inte tvingade att lämna sitt avfall på Tuddard, utan det går även att vända sig till privata aktörer.

Karta: Tuddarps återvinningscentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!