Ny översiktsplan ska visa framtidens Motala

Den nya översiktsplanen ska visa var framtida bostadsområden och industrier kan ligga. Arbetet har fördröjts, men beräknas vara klart år 2021.

Den nya översiktsplanen för Motala dröjer.

Den nya översiktsplanen för Motala dröjer.

Foto: Arkiv/Thomas Augustsson

Motala kommun2019-10-28 08:00

Översiktsplanen ska visa hur kommunen på ett övergripande sätt vill använda mark och vatten i Motala. Tanken är att dokumentet ska sträcka sig fram till år 2040. Det är inget juridiskt bindande dokument, men ger en tydlig fingervisning om vad Motala kommun vill.

– Det är ett väldigt bra vägledande dokument. Det visar vad vi vill och under ett längre tidsperspektiv. Sedan ligger det här till grund för mer ingående detaljplaner, säger kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman (L).

– Översiktsplanen visar var vi vill se mer bostäder, men det är också ett viktigt dokument för företagen att veta var vi vill att näringslivet ska byggas ut, fortsätter han.

Arbetet med översiktsplanen är dock försenat. 2017 genomfördes medborgardialoger där Motalaborna fick säga sitt. Sedan har omorganisationer och personalomsättningen i kommunen påverkat framtagandet av dokumentet. Nu hoppas man dock vara på banan igen med arbetet.

– Man tänker sig att översiktsplanen skulle vara redo för samråd i mars, april nästa år. Då skulle den kunna ställas ut januari, februari år 2021 och sedan skulle fullmäktige kunna ta beslut om den oktober, november 2021, säger Kenneth Söderman.

Från oppositionens sida trycker man på vikten av att det råder politisk enighet kring dokumentet.

– Det här handlar ju om att skapa en gemensam syn på utvecklingen av Motala, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!