Nu vägrar de göra fler besparingar

Avgiftbelagd gymnasielunch och ingen varm kvällsmat för äldre. Det var tidigare sparförslag från tekniska. Men nu vägrar de utreda vidare.

Avgifter på gymnasieluncherna är inte längre aktuellt.

Avgifter på gymnasieluncherna är inte längre aktuellt.

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-11-04 06:00

I våras fick tekniska servicenämnden ett krav på sig att spara fem miljoner kronor. Det ledde till att nämnden tog beslut om att sänka värmen i alla kommunens lokaler så mycket som det var möjligt att göra enligt gällande regelverk. Det ledde också till sänkt städfrekvens och vakanthållna tjänster i köken. Men från tjänstemännen fanns också en lista med förslag som skulle utredas vidare.

På den listan fanns idéer om att avgiftsbelägga gymnasielunchen, ta bort det varma kvällsmålet på äldreboendena, ta bort laktosprodukter i förskolan och ta bort frukosten på fritidsen. Förslagen var kontroversiella och tjänstemännen flaggade själva för att reaktionerna skulle kunna bli kraftiga.

Redan reaktionerna på den sänkta värmen blev kraftiga och uppmärksammade i media nationellt. Nu har tjänstemännen på tekniska därför satt ner foten om de vidare utredningarna.

– Vi gör ingenting mer nu. Av princip tycker vi att det är fel att man lägger besparingar på en nämnd som inte har någon egen budget, säger teknisk chef Fredrik Feldt.

Tekniska servicenämnden får 4,2 miljoner kronor i sin budget. I övrigt säljer de tjänster till andra nämnder och får därmed en budget på en halv miljard.

– Vi kan erbjuda bildnings- och socialnämnden att köpa vilken mat som helst och vi kan städa hur frekvent som helst, så länge de betalar för det. Därför tycker vi också att det är upp till dem att titta på besparingar, säger Fredrik Feldt.

Listan med förslag på besparingar har skickats till bildningsnämnden och socialnämnden. Det blir nu upp till dem att välja om de vill att tekniska ska fortsätta att utreda de omdiskuterade besparingarna.

– Bildningsnämnden har lyft frågan vad det skulle innebära att exempelvis ta ut någon form av avgift för gymnasielunchen. Men om de vill gå vidare med det så är det deras beslut, säger Fredrik Feldt.

Mark Henriksson (M), ordförande för bildningsnämnden säger att de tänker ta till sig informationen från tekniska gällande exempelvis frukosten på fritids. Det blir då ett underlag i den process som kommande månad ska resultera i en detaljbudget för nästa år. Också då står nämnden inför besparingar.

– Vi avser att lyfta alla förslag för en politisk diskussion. Så det jag kan säga är att det här möjligen kan bli förslag som vi tittar på då, säger Mark Henriksson.

Avgiftbelagd gymnasielunch och ingen varm kvällsmat för äldre var tidigare sparförslag från tekniska.
Avgiftbelagd gymnasielunch och ingen varm kvällsmat för äldre var tidigare sparförslag från tekniska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!