Nu tar Motala nästa steg för miljön

Merparten av kommunens permanentboenden har nu fått nytt sopsystem. Nu vill kommunen ta nästa steg i miljöarbetet.

Jimmy Mireskog, Martina Hornwall, Jimmy Anneflod, Kent Johansson och Mikael Axelsson framför de nya sorteringskärlen vid Motala station.

Jimmy Mireskog, Martina Hornwall, Jimmy Anneflod, Kent Johansson och Mikael Axelsson framför de nya sorteringskärlen vid Motala station.

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-12-20 22:00

Under våren 2018 började Motala kommun att byta ut villaägarnas tidigare soptunnorna mot nya tunnor med fyrfackssystem för att underlätta källsorteringen i hemmen. Målet är att alla permanentboenden ska ha tillgång till det nya sorteringssystemet innan 2021 är slut.

– Motalaborna har blivit jätteduktiga på att sortera genom fyrfackssystemet, säger avfallsfallsingejör Martina Hornwall och förklarar att merparten av hushållen nu har tillgång till nya systemet.

– Det är bara landsbygden kvar, säger hon.

Nu vill kommunen ta nästa steg i miljöarbetet och kommer därför att prova källsortering även i offentlig miljö under kommande halvår.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger Mikael Axelsson, verksamhetschef för drift och anläggning.

Kommunen har inför provperioden placerat ut stora sorteringskärl på sex välbesökta platser runt om i kommunen. Alla kärlen är märkta med en QR-kod som kommunen hoppas kunna ha till hjälp vid utvärderingen av provperioden. Genom QR-koden kan nämligen allmänheten tycka till om systemet.

– Det som är unikt här är att vi tar hjälp av medborgarna för att utvärdera och utveckla systemet. Vi har aldrig gjort så här innan, säger Mikael Axelsson.

Det nya systemet är inte bara positivt ur ett miljöperspektiv. Utan kommunen räknar även med att spara en del pengar på sorteringen. 

– Det som är dyrast är det här, säger Mikael Axelsson och pekar på sopkärlet.

– Det är väldigt resurseffektivt att återanvända material, tillägger Martina Hornwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!