Det framkom under torsdagen när Lalandias projektledare Thomas Nielsen redogjorde för läget under Tillväxt Motalas arrangemang "Byggbranschdagen".
Mark- och miljööverdomstolen avgör närmast om avvisade klagomål från personer och organisationer som inte ansetts vara sakägare ändå ska behandlas. Tills dess avvaktar underinstansen mark- och miljödomstolen med att avgöra de godkända besvären.
Ändå räknar Lalandia – och kommunen – med att det går fort på slutet. Till jul tror man att processen är över och att de fem detaljplanerna för huvudanläggning och semesterbostäder vinner laga kraft. Den sista vändan i överdomstolen kommer bara att handla om principfrågor, bedömer kommunens mark- och exploateringschef Hanna Hammarlund.
– Om man hittar något prejudicerande. Det skulle i så fall kunna vara avsteget från strandskyddsreglerna. Men vi privatiserar ju inte området närmast vattnet, det blir fortfarande tillgängligt för allmänheten, säger hon.
Thomas Nielsen kommenterar diplomatiskt att den svenska lagstiftningen och demokratin på området varit "en ny erfarenhet".
– Men vi måste respektera det svenska systemet. I Danmark ser planprocessen inledningsvis likadan ut: Innehållet kommuniceras i två steg med allmänheten. Men sedan går det inte att överklaga. Men jag tycker samtidig att vi har varit lyhörda för den kritik som varit. Innehållet i detaljplanerna har justerats efter hand, säger Nielsen.
I oktober beslutar sannolikt fullmäktige, i full enighet, att Motala kommun ska underteckna köpeavtalet där marken säljs till Lalandia för 61 miljoner. Danskarna har redan skrivit på.
Kritiker anser däremot att priset är för lågt – besvärar den uppmärksamheten er?
– Kommunen har tagit fram priset efter en värdering ... Nej, vi har inga synpunkter där, svarar Thomas Nielsen.
Håller tesen om att överklagandeprocessen är klar till årsskiftet, börjar de 550 semesterbostäderna säljas under 2020. Senare det året inleds markförberedelserna, byggandet startar våren 2021 och öppnandet av upplevelseanläggningen och lägenheter alltså två år senare.
Försäljningen av bostäderna ska finansiera huvudanläggningen. Thomas Nielsen vill inte längre ange vid vilken volym man skaffat sig nog med kapital för att börja bygga. Inte heller vad den är beräknad att kosta.
Lalandia ska redan vara "i dialog" med tilltänkta byggare.
– Det handlar om svenska företag, både regionala och nationella, säger Thomas Nielsen.