Notan för sjukhusköket nästan fördubblades

Att bygga om köket på Skolgårda blev för dyrt. Då skulle man bygga om köket på LiM, men det blev för dyrt. Nu söker kommunen åter en ny kökslösning.

Motala kommun 29 oktober 2019 06:00

Köket på lasarettet är i dåligt skick. En bedömning säger att det är brukbart i fyra, fem år till, sedan behövs en ny lösning. Regionen äger lokalen, men kommunen driver verksamheten. När diskussioner uppstod 2015 bestämde kommunen att satsa på ett nytt storkök vid Skolgårda när skolan ändå skulle byggas om.

Men bygget blev betydligt dyrare än vad man räknat med. Budgeten var satt till 36 miljoner, men upphandlingen landade på 55. Då sa politikerna nej. Istället ville man titta vidare på en ombyggnation av lasarettsköket Västgyllen. En förstudie visade på kostnader på 35 miljoner vilket skulle innebära två miljoner högre hyra för kommunen. Förslaget accepterades och projektet drog igång.

 

Nu visar det sig dock att också lasarettsköket blir för dyrt.

– När man började titta djupare på det visar det sig att man måste bygga om bärande konstruktioner. Prislappen skulle landa på 65 miljoner kronor nu och det blir för dyrt, säger Fredrik Feldt, tekniska chef i Motala kommun.

Därför ska tjänstemän i regionen och kommunen nu titta på andra alternativ. Det kan fortfarande bli något gemensamt, men nu lutar det mer åt att kommunen får betala bygget och regionen bara köper färdiga portioner.

– Vi har inte jättemånga alternativ i dagsläget. Köket håller några år till, men sedan måste det finnas en ny lösning, säger Fredrik Feldt.

 

Att ta upp bollen med Skolgårda går inte, där är ombyggnationen på väg att färdigställas. Och någon annat konkret finns inte just nu.

– Nej, är det någon som sitter på ett kök som fungerar för stordrift så är vi intresserade, säger Fredrik Feldt.

En lösning som man funderar över är att sträcka ut en hand till Vadstena och se om man skulle kunna göra något tillsammans.

– Kök är dyra att bygga, men det går lätt att få stordriftsfördelar, säger Fredrik Feldt.

 

Från regionens sida kan man också konstatera att det behövs nya förslag.

– Det skulle krävas alldeles för mycket för att göra i ordning dagens byggnad så att det blir ett bra kök. Då måste det finnas bättre lösningar, säger fastighetschef Reine Sundell.

Hur de lösningarna ser ut har han dock inga svar på i dag. 

– Vi ska träffa Motala igen om några veckor. Till dess måste vi internt ha börjat ta fram förslag på olika alternativ. Det behövs lösningar som tillgodoser både kommunen och oss, säger Reine Sundell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa