Nästa års sparbeting: nära 70 miljoner

Nästa år måste kommunen spara 65-70 miljoner kronor. Nämnderna har undkommit uttalade sparkrav, men måste ändå banta. Än är dock allt inte löst.

Arkivbilder. Montage.

Arkivbilder. Montage.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-11-27 06:00

Motalas kommuns ekonomi har försämrats ytterligare mot den prognos som lagts. Senaste siffrorna visar att bildningsnämnden tappat sex miljoner kronor och tekniska servicenämnden har gjort en felbudgetering som nu innebär tre miljoner i ökade driftskostnader.

– Man hade lagt rivningen av Råssnässkolan på investeringskostnaden för Mariebergsskolan, men så kan man inte göra. Därför tillkommer det tre miljoner som nu belastar driften, säger Kenneth Söderman (L), tjänstgörande kommunalråd.

Än så länge ser kommunen ut att gå plus 14 miljoner i år, men det är nära 50 miljoner kronor sämre än förväntat.

– Det är inte alls roligt, men det finns flera orsaker. En är att man kom igång sent med att besluta om åtgärder och det gör att vi inte får full effekt i år på besluten. Däremot hoppas vi kunna få det nästa år, säger Kenneth Söderman.

Samtidigt så lär det bli tufft även nästa år. Än så länge har det inte lagts några sparkrav på nämnderna, men det innebär inte att de inte måste spara. Mellan 65-70 miljoner kronor ska ändå hämtas hem.

– Man har valt att inte kompensera nämnderna för prisökningar och att bara kompensera för löneökningar på två procent. Det här blir indirekta sparkrav för nämnderna måste ju klara de ökade kostnaderna själva, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

I mitten av december ska nämnderna ta sina budgetar och ge en fingervisning hur mycket respektive verksamhet måste spara. Veckan efter kan det komma en mindre trevlig julklapp från kommunstyrelsen. Då ska de ta beslut om hur man ska hantera en besparing på 14,5 miljoner kronor nästa år.

– Vi vill försöka att inte behöva lägga ut det som nya sparkrav på verksamheterna, men vi vet inte det i dagsläget, säger Söderman.

Socialnämnden och bildningsnämnden går back 23 respektive 19 miljoner kronor i år, pengar som de måste hämta hem nästa år. De får inga kompensationer för prisökningar och nu kan det komma mer sparkrav. Hur ska de klara det?

– Samtidigt så handlar det totalt sett om små belopp om man tittar på nämndernas totala omsättning, säger Kenneth Söderman.

Såväl Alliansen som Solidariskt Motala hade i sina budgetar idéer om att kunna spara pengar genom digitalisering och effektivare upphandlingar. Det tror man fortfarande på, men menar att det inte handlar om snabba resultat.

– Där finns pengar att spara, men det kommer att ta några år, säger Söderman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!