Marica Petersson, som är engelsklärare på Södra skolan och hennes kollega på Bråstorpsskolan Lotta Johansson har för sin resa till Atlanta i USA fått ett stipendium på 16 000 var från SFUB (Sällskapet för folkundervisningens befrämjande).
För fem år sedan reste de två lärarna också till USA tillsammans, då till Boston. Även då fick de båda stipendier för resan från SFUB. Enligt lärarna kan man bara söka stipendiet vart femte år.
– Och då tänkte vi att man kan alltid försöka, och så fick vi det igen, säger Marica Petersson.
Vad gör då Motalalärarna under sin USA-resa?
– Vi har bokat med tre skolor där och sedan så ska vi förmodligen få en liten rundtur på utbildningsdepartementet där, säger Lotta Johansson
– Det är ju en kille på utbildningsdepartementet som vi har haft kontakt med. Vi har inte haft direkt kontakt med skolorna den här gången utan han kommer och hämtar upp oss varje morgon och kör oss till olika skolor, säger Marica Petersson.
För sin förra resa till USA ordnade de enligt Petersson sina skolbesök själva, något de alltså fått hjälp med denna gång.
Det är en vecka av studiebesök och på skolorna ska de bland annat prata med sina amerikanska lärarkollegor för att se hur de löser olika situationer som uppkommer i skolan.
Marica Petersson ger exempel på det de tittar på:
– Hur de hanterar ett klassrum för alla, alltså barn som inte fungerar friktionsfritt utan som har olika anpassningar och så. Bildar de smågrupper eller hanterar de problemen i klassrummen?
Som motprestation till SFUB som gett dem stipendiet så har lärarna dels lovat i sin ansökan att dela med sig av erfarenheterna till sina kollegor i kommunen, dels ska de skriva en kort sammanställning till företaget.
De kommer enligt Marica Petersson bland annat också berätta om resan för sina elever.
– De är jättenyfikna!
Erfarenheterna från resan kan de komma att använda på sina egna skolor.
– Om vi tycker att det är bra, säger Lotta Johansson.
Lärarna visste redan innan resan att deras amerikanska kollegor är mycket intresserade av hur de arbetar här och de uppger också att de i sin stipendieansökan har skrivit att de jättegärna tar emot kollegorna.
Amerikanarnas eventuella Motalabesök ingår dock inte i stipendiet, utan de får i så fall bekosta sin resa själva enligt Motalalärarna som vill göra fler resor i framtiden, även till andra länder.