Motalabor döms till flera års fängelse

Två Motalabor döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. En tredje person frias från misstankarna.

Domen föll i Linköpings tingsrätt.

Domen föll i Linköpings tingsrätt.

Foto: Henrik Gedda/Arkiv

Motala kommun2019-11-25 21:30

Den 18 juni i år transporterades ett parti kokain med bil från Göteborg till Motala. Samma dag bearbetades och förpackades narkotikan i en lägenhet i centrala Motala. På väg därifrån greps tre män, 40, 47 och 74 år gamla.

Under rättegången i Linköpings tingsrätt erkände 47-åringen delvis och hävdade att han hade blivit inblandad på grund av sin ekonomiska situation. För att få fram pengar tog han på sig ett uppdrag utan att veta exakt vad det innebar och hur mycket han skulle få betalt. Dock förstod han att det "nog rörde sig om något kriminellt". Tillsammans med en 74-årig man, som körde bilen, hämtade han ett paket i Göteborg och tog med det till Motala. Enligt 47-åringen var det först på vägen hem som han insåg att det handlade om narkotika.

Vid ankomsten till Motala mötte mannen upp en 40-årig bekant vid dennes bostad. Vid tidpunkten pågick flera utredningar med koppling till 40-åringen och polisen spanade på adressen. När de två männen lämnade lägenheten efter knappt en halvtimme valde man att slå till.

47-åringen och 74-åringen stoppades i sin bil på en mindre ort i Motala kommun. På golvet vid passagerarsätet låg en snabbmatspåse med 152 gram kokain, utspädd till 53 procent. 

Vid husrannsakan hemma hos 40-åringen hittade polisen en påse med 197 gram 85-procentig kokain i ett köksskåp. Under rättegången förnekade mannen kännedom om narkotikan, trots att hans dna säkrats på påsens knut. En "klart besvärande" omständighet, enligt tingsrätten. Utredningen visade också att han och 47-åringen haft flera telefonkontakter och ett kort möte så sent som dagen före den aktuella händelsen.

Båda männen har nu dömts till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott och några mindre förseelser. Enligt Linköpings tingsrätt är det bevisat att de, tillsammans och i samförstånd, hanterade nära 350 gram kokain genom att bearbeta, förpacka och dela upp den. Däremot saknas tillräckligt stöd för påståendet att de även förvärvade narkotikan, vars värde har uppskattats till uppåt 500 000 kronor i missbrukarled.

Det är inte heller ställt bortom rimligt tvivel att 74-åringen förstod att det var narkotika som skulle hämtas och transporteras till Motala, enligt domstolen. Han frias från åtalet om grovt narkotikabrott men döms till villkorlig dom och dagsböter för vapenbrott genom att inneha ett hagelgevär utan tillstånd.

Två Motalabor dömdes nyligen till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.
Två Motalabor dömdes nyligen till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!