Möjligheter och rättigheter för sverigefinnar

Under tisdagskvällen informerade Motala kommun om de möjligheter som finns för de medborgare som talar finska. "Vi som kommun är skyldiga att om någon efterfrågar det så ska de kunna få det på finska" säger Monica Carlström.

Suvi Sivula och Sari Johansson, informatörer för finskt förvaltningsområde i Motala, berättade om de olika samarbetsgrupperna som finns inom kommunen.

Suvi Sivula och Sari Johansson, informatörer för finskt förvaltningsområde i Motala, berättade om de olika samarbetsgrupperna som finns inom kommunen.

Foto: Sofia Axelsson

Motala kommun2019-10-30 16:00

Sedan 2013 är Motala kommun är en av de 66 kommuner som är finskt förvaltningsområde i Sverige.

–  Det innebär att sverigefinnar har en utökad rätt till stöd och hjälp inom våra verksamheter på finska. Vi som kommun är skyldiga att, om någon efterfrågar det, kunna få sin kontakt på finska. Vi håller på att kartlägga vad vi har för finskspråkig personal inom verksamheterna, säger Monica Carlström, administrativ chef på Motala kommun.

Enligt en nygjord inventering inom äldreomsorgen ska det finnas totalt 32 anställda och timanställda som kan tala finska flytande.

– Det är oerhört viktigt att kunna få kommunicera på sitt språk. Det ger en enorm trygghet, säger Jessica Erichsen, enhetschef på äldreboendet Strömborg, som bland annat har en finsk avdelning.

Att vara ett finskt förvaltningsområde innebär att man som kommun genom ett statsbidrag är med och värnar om och skyddar det finska språket och den finska kulturen. I Östergötland är det även Norrköping och Finspångs kommuner som är förvaltningsområden.

– Sverigefinnar räknas som en minoritet i Sverige, vilket innebär att man bland annat befolkat Sverige under en lång tid, har en uttalad samhörighet och skiljer sig från majoritetsbefolkningen, säger Monica Carlström, och fortsätter:

– De andra nationella minoriteterna i landet är samer, tornedalingar, romer och judar.

Som sverigefinne i Motala ska man ha rätt att få hela eller en väsentlig del av barnomsorg och äldreomsorg på finska. I Motala räknar man med att det finns ungefär 3000 sverigefinnar i flera olika generationer.

– Vi har en politisk styrgrupp för det här i kommunen som träffas med regelbundenhet. Och det är då deras skyldighet att ha samråd med sverigefinnarna, säger Monica Carlström.

Under tisdagkvällens möte berörde man bland annat hur man bemöter behovet av finsktalande personal inom kommunens verksamheter, vilka som har fått bidrag för att bedriva och upprätthålla finsk kultur samt hur framtiden ser ut för kommunen som förvaltningsområde.

Hur stor efterfrågan är det?

– Vi har samrådsgrupper med framförallt representanter från de finska föreningarna som finns I Motala. Och det som lyfts mest där är önskemål om äldreomsorg på finska, säger Monica Carlström.

Både tjänstemän och politiker fanns närvarande vid tisdagens möte.
Både tjänstemän och politiker fanns närvarande vid tisdagens möte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!