Löfven i Motala: "Vi måste göra mer"

Nästa år ska Motala spara 65-70 miljoner kronor. Runt om i Sverige kräver kommunerna mer statligt stöd. Nu lovar statsministern det.

Löfven: "Vi måste göra mer. Det har vi sagt hela tiden."

Löfven: "Vi måste göra mer. Det har vi sagt hela tiden."

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-11-30 10:00

Motala kommuns ekonomi är ansträngd. Nyligen kunde vi berätta att man nästa år måste spara totalt 65-70 miljoner kronor. En stor del av det sker genom att nämnderna inte kompenseras för prishöjningar och lönehöjningar över två procent. Det innebär stora ekonomiska effekter på framför allt bildningsnämnden och socialnämnden eftersom de redan i år går 19 respektive 23 miljoner kronor back.

Statsminister Stefan Löfven var i onsdags på besök i Linköping för att tala på Sveriges kommuner och regioners möte. Han passade också på att träffa socialdemokrater i Gamla Folkets Hus i Motala och där var ett av ämnena som kom upp i hans tal just kommunernas ekonomiska svårigheter.

– Vi behöver tillföra mer resurser. Det är därför som vi inte vill se stora skattesänkningar utan hellre att kommuner och regioner får mer pengar. Samtidigt måste de titta på hur de kan jobba mer effektivt, säger han.

I sitt tal tog han upp Staffanstorp där M och SD lagt förslag om att avgiftsbelägga skollunchen på gymnasiet. Sådana diskussioner har lyfts även i Motala.

Vad har du för tankar om de massiva utmaningar som kommunerna nu står inför?

– Det är därför som vi lagt om vår politik under förra mandatperioden. Då tillförde vi 35 miljarder kronor till kommuner och regioner just för att de behöver mer tillskott och det fortsätter vi med nu, säger Stefan Löfven och påtalar att det både finns generella statliga bidrag men också riktade mot exempelvis förskolan, äldreomsorg och sjukvård.

– Vi måste se till att kommuner och regioner har resurser så vi kommer att fortsätta att tillföra resurser, fortsätter han.

I regeringen budgetförslag finns fem miljarder till kommunsektorn. För Motalas del innebär det cirka 23 miljoner.

När man pratar med kommunpolitiker så säger de att staten måste ta ett större ansvar och att man behöver mer resurser. Gör ni tillräckligt?

– Vi måste göra mer. Det har vi sagt hela tiden. Tittar vi några år bortåt så ser vi den demografiska förändringen, det blir fler äldre. Men den stora förändringen på det området kommer i nästa mandatperiod. Så vi kommer att behöva föra till mer resurser redan nu, säger Stefan Löfven.

Och statsministern lovar att kommunerna ska tas om hand.

– Vi kommer inte att lämna en enda kommun i sticket och inte heller regionerna. Staten har ett ansvar, men vi måste också göra det tillsammans och vi måste också fundera på hur vi kan göra det smartare, säger han.

Motala står inför stora besparingar, liksom många andra kommuner. Det finns då en risk att det innebär personalneddragningar. Hur ser du på det?

– Det är därför som vi måste föra till resurser. Det är hela vår tanke när vi tillträdde. Under perioden 2006-2014 så sänktes skatterna med 140 miljarder kronor och det är klart att gör man det så märks det i välfärden förr eller senare. Vi har märkt det nu och det är därför som vi för till medel. Men vi måste också se hur vi kan jobba smartare, säger Stefan Löfven.

Hur tänker du kring skattehöjningar?

– Vi ska in i en diskussion om en skattereform. Det är vi överens om i januariöverenskommelsen. Ett av syftena med reformen är att säkra pengar till välfärden. För mig som socialdemokrat är det viktigt att säkra pengar till välfärden, säger Löfven och fortsätter:

–  Jag ser också att det är fler partier som talar i riktningen att det behöver tillföras mer pengar till kommunerna. Så låt oss se nu hur skattereformen blir.

Löfven: "Vi måste göra mer. Det har vi sagt hela tiden."
 Montage.
Löfven: "Vi måste göra mer. Det har vi sagt hela tiden." Montage.
Januariavtalet

Januariavtalet är en politisk överenskommelse mellan S, MP, L och C som undertecknades i januari 2019.

Den omfattar totalt 16 sidor och punkter inom många politiska områden.

Avtalet innebar bland annat att Vänsterpartiet inte får något inflytande över svensk politik de kommande åren och att Centerpartiet och Liberalerna accepterade att Stefan Löfven valdes som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!