I våras skickade samhällsbyggnadsnämnden ut en detaljplan om två lägenhetshus i Varamon på samråd. Redan vid beslutet att gå vidare med planen blev det dock politisk debatt. MP:s ledamot protesterade och menade att ett hus med garage i bottenvåningen, tre boendevåningar och en indragen takvåning blir alldeles för högt i ett område som bara innehåller villabebyggelse.
Men Alliansen fick igenom att det skulle bli samråd. Nu har synpunkter från grannar och myndigheter sammanställts och förslaget får åter kritik.
– Vi gör ett ganska hårt yttrande där vi skriver att kommunen bör ompröva det här förslaget, säger länsstyrelsens stadsbyggnadsdirektör Jan Persson.
Länsstyrelsen är en tung remissinstans. De kan överpröva kommunens beslut, men bara om inom vissa områden. Här konstaterar myndigheten att det saknas sådana skäl. Deras svar är därmed bara rådgivande. Men de är ändå tydliga i sina formuleringar och skriver att planen kommer att ge "avsevärd och negativ påverkan på befintliga natur- och kulturvärden".
Vidare skriver länsstyrelsen att de inte anser att kommunen utgått från befintliga förutsättningar och tidigare ställningstaganden om hur bebyggelsen i området ska se ut. De går så långt att de menar att det inte kan vara förenligt med lagstiftningen och att exploateringen inte är lämplig i den storleken.
– Det är en skarp skrivning, men jag tolkar det inte som att de anser att vi inte följer lagstiftningen. Då hade de sagt att de kommer att överpröva kommunens beslut, säger plan- och byggchef Sani Muric.
På samhällsbyggnadsnämndens decembermöte kom ärendet om detaljplanen upp igen. Utifrån de synpunkter som kom in under samrådet har tjänstemännen nu förtydligat en del motiveringar och gjort två nya utredningar, bland annat en inventering av naturvärden. Det var ett önskemål från länsstyrelsen. I inventeringen upptäcktes flera skyddsvärda träd, bland annat en större ek som kan komma att kräva tillstånd från länsstyrelsen för att få fälla.
– Det är inte säkert att de här träden behöver tas ner. Vi ser gärna att de bevaras. Men om det skulle uppstå en fråga så får det prövas i marklovet och då vill vi att det sker en utökad dialog med länsstyrelsen, säger Sani Muric.
Politikerna i nämnden beslutade också att den förtydligade planen ska gå vidare ut på granskning. Då får berörda ny chans att yttra sig. Men beslutet togs inte i enighet. MP ville helt avslå förslaget och beskriver det som "olämpligt". S ville inte delta i handläggningen med hänvisning till att de tycker att det är olämpligt att Bostadsstiftelsen Platens ordförande är involverad privat i projektet, något som han i nuläget inte vill kommentera.
Länsstyrelsen är tydlig i sin uppmaning att ompröva beslutet, hur ser ni på det?
– Länsstyrelsen kommer säkert att återkomma i granskningen också. Men våra tjänstemän gör ju bedömningen att det går att gå vidare, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).
Tjänstemännen konstaterar att planen strider mot både den gällande och den kommande översiktsplanen eftersom flerbostadshusen inte är "småskaliga". Men de anser också att det finns stöd i översiktsplanen för planerna.
– Vad gäller skalan överensstämmer det inte, men samtidigt ska området utvecklas för bostäder och det är ju det här, säger Sani Muric.
Flera närboende har också lämnat in synpunkter under samrådstiden. Även de anmärker på byggnadernas höjd och omfattning. Men tjänstemännen menar att de åtgärder som gjorts, exempelvis en uppdelning i två byggnader och att flytta dem längre in på tomten, gör det möjligt att bygga flerbostadshus i flera våningar.
– Grannarna har rätt att komma med synpunkter och de ska behandlas. Det är därför som vi har samråd och granskningförfarandet, säger Caroline Unéus.
När det blev reaktioner tidigare sa du "vi får se vad samrådet säger". Nu kommer flera reaktioner på byggnadernas storlek, men ni gör ingen förändring i planens innehåll. På vilket sätt har ni lyssnat på samrådet?
– Samrådet visar att det finns en framkomlig väg. Men deras synpunkter ska beaktas och svaras på, säger Caroline Unéus.
Men har ni beaktat dem när ni inte gör några förändringar?
– Nej, men nu får vi se vad granskningen säger, svarar Caroline Unéus.
Kommer ni att beakta synpunkterna då?
– Det får vi återkomma med vad vår tjänstemannaorganisation kommer tillbaka med till oss, säger hon.
Granskningsperioden pågår 17 januari till 14 februari.