Lalandiabeslut överklagas av Varamons vänner

I oktober var det ett enat kommunfullmäktige som godkände de tre avtal som avser försäljningen av kommunal mark till Lalandia. Nu överklagar Varamons vänner beslutet till Förvaltningsrätten.

Varamons vänner vill att Förvaltningsrätten ska undersöka om kommunfullmäktiges beslut är lagligt.

Varamons vänner vill att Förvaltningsrätten ska undersöka om kommunfullmäktiges beslut är lagligt.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala kommun2019-11-13 06:00

Varamons vänner och ett antal privatpersoner anser att köpeavtalen måste prövas i domstol.

– Vi anser att i dem här avtalen så finns det tveksamheter och även sånt som vi ifrågasätter om det är lagligt eller ej. För det är ju en laglighetsprövning vi gör nu, säger Harriet Svensson från Varamons vänner.

I överklagan anser de bland annat att markpriset är för lågt och under det marknadsmässiga priset som är i Varamon. Även att fler företag skulle få chansen att lägga anbud på marken då Lalandias koncept inte skulle vara tillräckligt unikt.

– Vi tycker även det är tveksamt om det här affärsupplägget att överföra den kommunala marken till ett kommunalt aktiebolag och sedan sälja bolaget vidare, om det är lagligt att göra så. Vi menar att det här är att kommunen bedriver affärsverksamhet och det ska de inte göra. De får givetvis bilda kommunala aktiebolag men då ska det vara för kommuninvånarna, säger Harriet Svensson.

Tror ni att kommunen kommer ändra sig?

– Först och främst måste ju förvaltningsrätten gå igenom det här och lämna sitt besked. Är det så att det är olaglig det kommunen har gjort så måste de ändra sig. Jag kan inte se att de kan driva igenom en affär som inte är laglig, säger Harriet Svensson och fortsätter:

– Nu kommer vi får invänta svar, och det kommer ta tid det här. Jag är ganska säker att det här kommer ta väldigt lång tid innan vi får en dom. Det kommer bli turer fram och tillbaka.

Vad hoppas ni på att det kommer bli för utgång?

– Vi vill att ska en försäljning ske, så ska den vara laglig. Vi misstänker, tror och anser att vi har argument för att det här inte är lagligt. Jag kan inte tänka mig att någon människa vill att kommunen ska göra olagliga affärer. Är det inte lagligt så ska det här hävas. Är det lagligt, ja men då har kommunen rätt genomföra det här. I så fall böjer vi oss för det beslutet, säger Svensson.

Nils Ingvar Grahn (KD), kommunfullmäktiges ordförande, pekar på att det inte funnits några oklarheter i om att beslutet inte skulle vara lagligt.

– Jag utgår ifrån att det här är granskat utifrån våran kommunjurist och att det är okej. Varamons vänner har överklagat allt, så på så vis är jag inte förvånad att det här kommer in. Men om det finns någon juridisk grund för detta det får ju då juristerna titta på, vi har gjort de kontroller som vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!