Kvinnojouren var långt ifrån nöjda när en oenig socialnämnd beslutade att deras bidrag skulle sänkas från 250 000 kronor till 100 000 kronor. Sänkningen motiverades med att kvinnojouren har egna ekonomiska medel samtidigt som socialnämnden har stora miljonunderskott. Varken Solidariskt Motala eller SD stod dock bakom sänkningen. SD tyckte inte att jouren skulle få stöd alls och S, V och MP ville se samma stöd som tidigare år.
Det fick kvinnojouren att vända sig till kommunstyrelsen och begära pengar även från dem. Tidigare har kommunen haft upplägget att båda de politiska organen gett bidrag till verksamheten. Men kommunstyrelsen är inte beredd att klubba igenom ett nytt bidrag till jouren.
– Ren principiellt har vi sagt att det är socialnämnden som ska ha sådana här IOP-avtal. Därför skickar vi ärendet till socialnämnden, säger tjänstgörande kommunstyrelseordförande Kenneth Söderman (L) och fortsätter:
– Det blir socialnämnden som får göra en sakprövning om det är så att kvinnojouren borde ha mer medel.
Men kommunstyrelsen skickar också med ett tydligt budskap till socialnämnden.
– Vi har sagt att om det kommer fram att kvinnojouren är berättigad till ett bidrag över de 100 000 kronor som socialnämnden beviljat dem så kommer kommunstyrelsen att tillskjuta de pengarna, säger Kenneth Söderman.
Hur mycket skulle det kunna handla om?
– Om det är 100 000 kronor till eller 300 000 kronor till det får socialnämnden utreda. Det blir en fråga för dem. Men vi säger att vi skjuter till pengarna, säger Kenneth Söderman.
Med det tillägget kunde även Solidariskt Motala ställa sig bakom förslaget. Nu blir det därför socialnämnden så åter får titta på hur stödet till kvinnojouren ska se ut.
– När man skickar med budskapet att det kan tillföras mer pengar då känner vi att vi kan ställa oss bakom förslaget, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
Kvinnojouren hade också önskningar om ett längre avtal än det på ett år som socialnämnden lagt fram. Men där får nämnden stöd av kommunstyrelsen.
– Hur IOP-avtalen ska se ut håller på att ses över nationellt. Därför vill vi inte skriva några långa avtal. Däremot så uppmanar vi socialnämnden att redan under våren 2020 börja titta på hur man ska skriva de nya IOP-avtalen så att man inte sitter med det i slutet av året, säger Kenneth Söderman.