Evenemanget på Ubbes Café arrangerades av ABF och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och inleddes med körsång av Bona körskola under ledning av Johanna Lundqvist.
Renée Frangeur presenterade en genomgång av internationella kvinnodagens historia. Dagen firades första gången 1911 och uppmärksammades närmaste åren i flera länder, där ibland Sverige. Tanken var att lyfta fram kraven på kvinnlig rösträtt. Sedan bröt Första världskriget ut.
– Då hade ingen tid att tänka på kvinnodagen, säger Renée Frangeur.
Under mellankrigstiden var det förbjudet att fira kvinnodagen i Europa. Vid slutet av 1960-talet och början av 1970-talet fick firandet av dagen ny kraft och kvinnoorganisationen Grupp 8 var en drivande aktör i Sverige. Då var frågor som fri abort och tillgång till barnomsorg viktiga frågor.
Från början hade kvinnodagen stark politisk förankring, men allteftersom kom fler organisationer med i firandet den 8 mars.
– Tillslut hade det här spridits till så många länder att FN tog upp det, säger hon.
FN beslutade i en resolution 1977 att den 8 mars skulle vara en internationell kvinnodag.
– Kampen har gett resultat, men det finns fortfarande anledning att uppmärksamma internationella kvinnodagen, säger Renée Frangeur.
Kristina Post höll föredrag och samtal om klimatfrågor utifrån Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling.