Kommunens resultat sämre än väntat

Motala kommun ser ut att gå plus 25 miljoner i år. Det är bättre än förra årets negativa resultat, men långt ifrån vad man räknat med.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-09-26 20:00

Alliansen har i flera år flaggat för att kommunen framöver står inför stora utmaningar och att man måste spara. Inför valet hymlade man inte med att det är vad som väntar. Under året vid makten har ekonomin varit i fokus och omfattande förslag om besparingar och effektiviseringar har lagts. Nu visar dock siffrorna att man inte lär klara de mål som satts upp för 2019.

– Men vi ser ut att gå mot ett överskott på 25 miljoner kronor, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Oppositionen kontrar dock snabbt med kritik på den summan. SD påtalar att i de 25 miljonerna har man räknat med intäkterna från försäljningen av Skogsborg.

– Det tycker vi borde redovisats vid sidan av, säger Johnny Karlberg (SD).

– Och målet för Alliansen var ju att gå plus 63,9 miljoner. Nu blir det bara 25 miljoner. Det är en diffens på nästan 40 miljoner kronor, tillägger Elias Georges (S).

Elias Georges menar att de styrande partierna haft för mycket fokus på att spara på kostnaderna istället för att försöka öka intäktssidan.

– Det kan vi hålla med om, men det faller ju också tillbaka på det tidigare styret som inte förberett med exempelvis villatomter, kontrar Kåre Friberg.

Alliansen sticker dock inte under stol med att beskedet om ekonomin är sämre än väntat. De stora nämnderna bildning och social riskerar tillsammans att göra ett underskott på 36 miljoner kronor. Att hämta hem allt det ser man inte som realistiskt.

– De behöver få nästa år också på sig för att ordna det här. Men beskeden till oss är att man tror stenhårt på att fixa det under 2020, säger Kenneth Söderman (L).

Nämnderna räknar med miljonunderskott och behöver ett år till på sig för att lösa det. Samtidigt minskar ni ramarna ytterligare nästa år. Hur ska de kunna spara ännu mer?

– Alla måste fortsätta att ifrågasätta alla kostnader och effektivisera så mycket det går. Vi behöver också öka intäkterna. Det handlar totalt om ungefär 40 miljoner kronor om året. Visste det är tufft och det blir en utmaning, men vi är inte ensamma. Det ser ut så här i hela kommunsverige, säger Kåre Friberg och fortsätter:

– Det finns ingenting att välja på. Vi måste gå den här vägen.

Elias Georges tillägger att det från statligt håll kommer totalt omkring 26 miljoner i den nya budgeten.

– Det är välkommet, men vi skulle önska ännu mer från staten, säger Kenneth Söderman.

Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Arkivbilder. Bilden är ett montage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!