Kommunen slutar dela ut miljöpris

Sean 2001 har Motala kommun belönat insatser för miljön. Men inte längre. Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att lägga ner miljöstipendiet.

Caroline Unéus (M).

Caroline Unéus (M).

Foto: Arkiv/Anders Törnström.

Motala kommun2019-09-24 13:30

2001 införde dåvarande plan- och miljönämnden att de vartannat år skulle dela ut ett miljöstipendium till sökande som gjort insatser för miljön. Men nu blir det ingen mer som uppmärksammas. Nya samhällsbyggnadsnämnden har beslutat sig för att lägga ner priset.

– Det tar för mycket tid i administration, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Miljö- och hälsoskyddsenheten som sköter hanteringen skriver själva i en tjänsteskrivelse att de lägger mycket tid på marknadsföring, information och genomgång av kandidaterna men att man flera gånger ändå inte kunnat dela ut något pris. Orsaken är att det är få sökande och när det varit sökande så har de inte uppfyllt kriterierna i stadgarna.

– Därför är det tjänstemännen själva som föreslagit att vi ska ta bort det här priset, säger Caroline Unéus.

Det framkommer också tydligt i tjänstemännens text där de skriver att "arbetsinsatsen anses inte motsvara den önskade effekten av miljöstipendiet och med anledning av detta bör utdelningen av miljöstipendium upphöra".

Hade det inte räckt att ändra kriterierna i stadgarna?

– Vi har diskuterat det här en hel del, men vi valde ändå att ta bort priset. Det var också upp på bordet att låta bildningsnämnden dela ut ett pris till någon ung som gjort insatser för miljön istället. Det kanske skulle ge större utväxling, säger Caroline Unéus.

Något sådant blev det dock inget skarpt förslag om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!