Kommunen satsar mer på lyckad jobbsatsning

Samarbetet för att få unga och nyanlända till jobb har gett resultat. Men när arbetsförmedlingen nu får minskade resurser väljer kommunen att agera.

Foto: Arkiv/Jonas Carlsson

Motala kommun2019-10-03 08:00

2015 gjordes en lokal överenskommelse utifrån Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua, som innebar att kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen, Tillväxt Motala och Samordningsförbundet skulle göra gemensam sak för att få unga och nyanlända i arbete.

Insatserna har gett resultat vad gäller ungdomsarbetslösheten som från en mycket hög nivå gick ner till som lägst 14,3 procent sommaren 2018. Målet att komma under 14 procent nås dock inte.

– Sett till helheten så har man nästan halverat ungdomsarbetslösheten i det här projektet. Arbetslöshetsfrågor är visserligen främst en statlig uppgift, men det är viktigt att vi som kommun också är med och stöttar och gör vad vi kan. Därför är det här väldigt positivt att se, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Men samarbetet står inför utmaningar. De politiska beslut som tagits på riksplan som innebär förändringar och neddragningar av arbetsförmedlingens verksamheter påverkar också i Motala. Tjänstmännen i kommunen flaggar därför för att man måste hitta nya sätt att arbeta när arbetsförmedlingen får minskad budget. Därför har också kommunstyrelsen beslutat att gå in med mer medel för att finansiera insatserna för unga. Det handlar om en halv miljon kronor i år och 900 000 kronor nästa år.

– Arbetet har gett fantastiska resultat och man behöver få fortsätta att jobba med det här. När då arbetsförmedlingen inte mäktar med delar av finansieringen går vi in och stöttar. Kommunstyrelsen har beviljat dessa medel, säger Elias Georges.

I Dua-arbetet har också ingått insatser för nyanlända. Också där har man sett resultat. Av de 270 personer som fram till och med februari i år deltagit i de lokala jobbspår som skapades har 118 fullföljt spåret och av dem fick 108 personer en anställning. Detta bedömer man som ett mycket bra resultat.

– Det här är bra resultat och det har varit en bra verksamhet, säger Elias Georges.

När det gäller insatser för nyanlända finns det redan i dag finansiering i verksamheterna. Från juli 2018 till november 2020 har man beviljats medel från Dua och Tillväxtverket på totalt 8,7 miljoner kronor.

Samtidigt står man också inför nya utmaningar gällande båda grupperna. I underlaget till politikerna framkommer att man ser en ökning av antalet som vänder sig till kommunen för försörjningsstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!