Kommunen redo att skriva avtal med Lalandia

I oktober tar fullmäktige beslut om att teckna avtal med Lalandia. Men det är ett avtal med hängslen och livrem.

Jan Harrit, vd för Lalandia, i en av företagets anläggningar i Danmark.

Jan Harrit, vd för Lalandia, i en av företagets anläggningar i Danmark.

Foto: Arkiv/Henrik Gedda

Motala kommun2019-09-30 11:30

I månader har kommunen, jurister och Lalandia filat på köpeavtalet om marken i Varamon. Nu finns ett avtal och Jan Harrit, Lalandias vd, har redan skrivit under. I oktober hamnar frågan på kommunfullmäktiges bord och då avgörs hur Motalapolitikerna vill göra. Men redan nu råder enighet i kommunstyrelsen om att gå vidare.

– Det känns väldigt bra att vi nu snart har påskrivna avtal. Vi är på god väg och det känns bra att kommunstyrelsen är enad. Det här är ett viktigt etappmål, säger vice ordförande Kenneth Söderman (L).

Oppostionsrådet Elias Georges (S) kallar det hela för en milstolpe och menar att avtalet kommer att få konsekvenser.

– Det här är en viktig signal mot omvärlden att det här är på gång. Det här kommer också att leda till följdetableringar, säger han.

Samtidigt är det ett avtal med ett antal säkerhetsmarginaler. Ett exempel är att överenskommelserna inte gäller om inte detaljplanerna skulle falla på plats. Ett annat är att Lalandia blir ägare till marken först när det står klar att företaget avser att börja bygga besöksanläggningen.

– Vi har också försök att öka öppenheten och transparensen i affären genom att ta beslut att översätta rapporten om markvärderingen från engelska till svenska, säger Elias Georges.

I övrigt anser politikerna att projektet rullar på bra, även om man fortfarande väntar på besked om detaljplanerna. Danskarna upphandlar just nu entreprenörer och kommunen hålls informerade.

Karta: Lalandia Jätten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!