Kommunalrådets svar om kostkritiken

Kostpolicyn är ett politiskt dokument och Alliansen har den kompetens som behövs för att skiva den. Därför involverades inte måltidsenheten enligt Kåre Friberg (M).

"Det här är en policy och en viljeinriktning" säger Kåre Friberg (M).

"Det här är en policy och en viljeinriktning" säger Kåre Friberg (M).

Foto: Thomas Augustsson

Motala kommun2019-10-06 08:00

Kostchefen Margaretha af Trolle riktar kritik mot Alliansens nya förslag till kostpolicy, men framför allt kring hur dokumentet tagits fram. Hon ifrågasätter varför måltidsverksamheten inte involverats i arbetet.

Kommunalråd Kåre Friberg (M) menar att det är en politisk viljeinriktning som Alliansen tagit fram gemensamt. I inledningen av arbetet togs kontakt med måltidsenheten, men i övrigt är det bara kommunjuristen som kopplats in för att kontrollera formuleringarna.

Varför involverades inte måltidsverksamheten mer, de är ju ändå experter?

– Vi ansåg att vi själva hade kompetensen som behövdes, säger Kåre Friberg.

Margaretha af Trolle reagerar också på att begreppet närproducerat inte definieras. För oss förklarar Linnea Staaf, politisk sekreterare för Moderaterna, att de använder regionens definition som säger Östergötland och närliggande landskap. Kåre Friberg tillägger:

– I andra hand vill vi att man köper svenskt och i tredje hand ekologiskt. 

– Det här är en policy och en viljeinriktning. Vi kommer inte att säga att de inte får köpa från andra platser alls.

Vad gäller varor som odlas lokalt men förädlas på andra platser säger man att man litar på måltidsenhetens kompetens att göra bedömningar.

– Vi tänker inte gå in och peta i detaljer. Det blir upp till tjänstemännen att sköta det här i praktiken och det gör de på ett bra sätt, säger Kåre Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!