Kommunalrådet: "Vi har bara flyttat fokus"

Hellre närodlat än ekologiskt. Det är Alliansens åsikt när man vill skriva om kommunens kostpolicy som rör bland annat skol- och äldremat.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Motala kommun2019-10-04 13:45

Alliansen föreslår att kommunfullmäktige ska ta beslut om att ändra kommunens kostpolicy som bland annat reglerar hur skol- och äldrematen ska vara. Mycket av de tidigare formuleringarna finns kvar, exempelvis att maten så långt som det är möjligt ska lagas så nära de som ska äta maten. Men det finns också justeringar som man vill göra. En formulering handlar om att man när det finns likvärdiga produkter ska välja den billigaste.

En annan fråga handlar om att ändra fokus från ekologiskt till närodlat. Det tidigare styret hade ett tydligt mål om att man ville ha en viss mängd ekologiska livsmedel i maten, nu vill Alliansens istället sätta mål att nästa år ha 30 procent närodlade livsmedel och år 2025 50 procent. Där ingår både vanliga och ekologiska livsmedel.

– Vi har valt att fokusera på närproducerat istället. Vi misstror inte verksamheterna, men vi tycker att det är viktigt att varorna inte produceras hur långt bort som helst, säger kommunalråd Kåre Friberg (M) och påpekar att man för att köpa ekologiska produkter ibland kan behöva vända sig väl långt bort vilket istället inneburit långa transporter.

– Och det blir ju inte bra för miljön heller, tillägger han.

Från Alliansens sida påpekar man också att det ekologiska inte ska tas bort.

– Vi har bara flyttat fokus. Vi serverar bra mat som vi är stolta över. Det ekologiska finns fortfarande kvar, säger Kåre Friberg.

Formuleringen om närproducerade livsmedel har dock väckt viss huvudbry. Enligt EU-lagstiftning och svenska konkurrensregler ska producenter från hela EU ha samma förutsättningar att delta i upphandlingar. Att favorisera mat från ett visst område strider mot regelverket. Det var också orsaken till att Alliansen fick tillbaka ärendet från kommunstyrelsens förra möte.

– Vi har tittat på det igen och konstaterar att det här handlar om en policy. Där kan man vara lite vidare i beskrivningarna. Det här är en viljeinriktning och då kan man förorda närproducerat, säger Kåre Friberg.

När det kommer till skarpt läge i en upphandling måste man dock hitta andra formuleringar för att få igenom politikernas önskningar.

– Då kan man kanske ställa krav på att det bara ska vara en viss mängd utsläpp av koldioxid eller att vi vill att transporterna ska ske med eldrivna fordon, säger Johnny Karlberg (SD).

Genrebild.
Genrebild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!