Hjärter kung berättade om spelkort

Människor samlar på de mest skiftande föremål. Ali Jerremalms passion är spelkort, i hans ägo finns cirka 10 000 lekar.

Kartofilen Ali Jerremalm är kortet hjärter kung i Svenska spelkortssällskapet. "Det fungerar som medlemsnummer", säger han.

Kartofilen Ali Jerremalm är kortet hjärter kung i Svenska spelkortssällskapet. "Det fungerar som medlemsnummer", säger han.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-10-03 13:00

– Jag började samla 1985, men intresset väcktes i barndomen, säger Ali Jerremalm som är en av Sveriges främsta kartofiler, en person som intresserar sig för spelkort och kortspel.

I veckan delade han med sig av sin kunskap hos samlarklubben Baltzar von Platen. Vi fick ett samtal med honom innan föreläsningen.

– På 1800-talet var kortlekar hårt beskattade. Man ville stävja "kortspelseländet" där många spelade bort sina pengar och hamnade i nöd.

Ett par decennier in på 1900-talet förvandlades det fördärvsbringande spelet om pengar till ett oskyldigare tidsfördriv. Men det dröjde ända till 1960-talet innan extraskatten på kortlekar togs bort.

Till föreläsningen hade Ali med sig ett antal kortlekar, bland dem en från 1813. Fler exempel ur hans samling visades i ett bildspel. 

Kortlekar finns med olika motiv. De vanliga i olika variationer, pin up-kortlekar med avklädda damer eller herrar, politiska, satiriska och inte minst för reklamändamål.

– Spelkort är en väldigt effektiv reklamplats, man sitter ju och tittar på dem hela tiden.

Kunskapen om spelkort rymmer mycket historia. Ali Jerremalm berättar bland annat att den första kända svenska kortleken återfanns hos en ihjälslagen mans tillhörigheter 1498.

Bland svenska spelkortstillverkare är Öbergs det kanske mest kända namnet. På 1800-talet var Bomans från Stockholm och Litografiska AB i Norrköping stora.

Förutom om vanliga spelkort pratade Ali Jerremalm även om kille- och tarotlekar.

En kortlek från 1895. Motiven är målade av Gunnar Hallström, som var en känd konstnär.
En kortlek från 1895. Motiven är målade av Gunnar Hallström, som var en känd konstnär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!