Hjälper Platen att låna kvarts miljard

Kommunen kan hjälpa Platen att sänka sina räntekostnader. Samtidigt vill politikerna att bostadsstiftelsen lånar mer pengar för att finansiera kommande investeringar.

Platen ska få hjälp av kommunen med att låna pengar.

Platen ska få hjälp av kommunen med att låna pengar.

Foto: Arkiv/MVT

Motala kommun2019-10-05 08:00

Kommunen lånar i dag via Kommuninvest, ett finansbolag där de flesta av landets kommuner är medlemmar. Bostadsstiftelsen Platen har dock tagit sina lån hos kommersiella banker, men nu föreslår kommunen att även Platen lånar via Kommuninvest.

Ett sådant upplägg skulle göra att Platen får en lägre ränta. Men det innebär också fördelar för kommunen. En del handlar om att bostadsstiftelsen då får betala en högre borgensavgift till kommunen, en annan om att utdelningen från Kommuninvest till Motala då blir större.

– Det här blir en vinna-vinna-situation för alla. Det känns väldigt positivt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman (L).

Förslaget som kommunstyrelsen nu vill att fullmäktige godkänner är att Platens borgensram utökas från dagens 560 miljoner kronor till 1308 miljoner. 503 miljoner handlar om att göra om befintliga lån hos kommersiella banker till lån hos Kommuninvest. Men man vill också att Platen tar ytterligare 245 miljoner kronor i lån för att finansiera investeringsbehovet som man har under 2020.

– Platen behöver låna eftersom man ska bygga mer, säger Kåre Friberg (M), kommunalråd.

SD:s Johnny Karlberg menar att det är logiskt att Platen ny utökar sina lån.

– De har nästan för lite lån i dag. De är lågt skuldbelagda, säger han.

Enligt Platens vd Lars-Åke Landén är det i första hand till byggena i Gamla stan som man behöver låna i nuläget. Kommande projekt som höghuset i Facklan får bli en framtida diskussion.

Karta: Bostadsstiftelsen Platen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!