Innan saluhallen kom till var torget den stora försäljningsplatsen av matvaror. Köttet styckades på plats medan flugor och getingar fick dukat bord. Svårigheten att hålla handeln hygienisk var ett tungt vägande skäl till att saluhallen byggdes. Byggmästare var Frans William, far till Ivar William som grundade Motala båtvarv. Saluhallen uppfördes åren 1923—1924 och invigdes den 5 juli 1924.
Men det var inte bara kötthandlare som tog plats i hallens försäljningsstånd. Här såldes även grönsaker, fisk, bröd, blommor och annat.
1956 började Bodil Samuelsson jobba i Ström & Svenssons köttbutik i Saluhallen. Ström & Svensson var långt ifrån de enda charkuteristerna där, det fanns ytterligare 16.
– Alla hade sin egen kundkrets, säger Bodil.
1966 fick hon anställning hos en annan av dem, Stig Nyström på Widoffs efterträdare. 1983 tog Bodil över butiken och drev den till 1991.
Hur var det att jobba i Saluhallen?
– Det var kul, kundkontakten gav mycket. Vi hade många stamkunder, man visste precis hur de ville ha sina köttbitar.
Baksidan var att det var tungjobbat.
– Vi fick hämta allt vatten i ena änden av byggnaden fram till 1975 då ledningar drogs in. Då blev det lite lättare.
En annan nackdel var att det inte fanns ordentliga värmekällor.
– Bara två stora element vid varje ingång. Det är konstigt att man inte dragit på sig något reumatiskt.
Saluhallen hade under alla år bara öppet torsdag, fredag, lördag. Men det fanns arbete att göra övriga dagar också - man detaljstyckade kött i källaren där det fanns kylrum, det maldes färs och tillverkades korv.
– Vi gjorde fläskkorv och spickekorv, en del andra charkuterister gjorde prinskorv också.
Bodil var ensam handlare i hallen de två sista åren.
– Butikerna hade försvunnit undan för undan och det kom inga nya eftersom kommunen inte skrev några nya kontrakt. De ville riva saluhallen, säger hon och berättar att nedgången började i mitten av 80-talet.
– Det var nya tider, snabbköpen tog över. Folk hade inte tid att handla så här.
Bodil minns att en blomsterhandel och osthandlaren Patur fanns kvar ganska länge.
– Den sista grönsakshandlaren, Askling, försvann 1988.
Avvecklingen av Saluhallen var en lång process. 1975 skrev tidningen att Motala kommun hade planer på att riva den för att upplåta mark till ett nytt varuhusbygge. Hallen fick stå kvar, men fler bås hyrdes inte ut.
1984 fanns bara fyra köpmän kvar i hallen och 1991 lämnade Bodil Samuelsson Saluhallen som sista handlare. I en tidningsartikel berättas om hur fastighetsägaren Motala kommun sagt upp kontraktet. "Man har nu insett att hyresintäkterna inte på långa vägar täcker drift- och underhållskostnaderna". Samma år började Bostadsstiftelsen Platen bygga bostäder i kvarteret Prinsen. Kommunens direktiv var dock att Saluhallsbyggnaden skulle bevaras. Den fick en uppfräschning för 4 miljoner kronor.
Ett försök att blåsa liv i Saluhallen gjordes, men handlarna gav upp inom några år och byggnaden stod åter tom. Den väcktes till liv som krog 1996 och fungerade, i olika regi, som sådan fram till 2001. Sedan stod huset tomt i ett år innan nya restaurangidkare fanns där till julen 2009. Efter nyåret påbörjades en ombyggnad som blev klar i maj 2010. Ungdomscenter Hallen öppnades i regi av Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen. Till sommaren 2019 stängdes ungdomscentret och under hösten öppnades Harrys i den anrika byggnaden.