En del av verksamhetsplanen är att man ska se över ekonomin i varje verksamhet, bland annat kompetensförsörjningen i hemtjänsten.
– Vi vet att det är brist på undersköterskor. Undersköterskorna är inte utbildade i lokalvård, men det finns de som är det. De som kan den biten och är duktiga på det. Det kan hända att vi ska se vilka som ska ta hand om lokalvården, rena serviceinsatsen i en hemtjänst. Och den vårdande insatsen sköts av de som är utbildade för det. Det här är mina tankar men jag tror det kan vara något man kan fundera mer på för att attrahera fler att jobba i hemtjänsten, säger Maths Andersson (L).
Får ni lov att göra så med tanke på att ni skulle konkurrera med privata företag då?
– Vi kan låta privata företag göra det. Det är väl ingen dum idé. Men det måste vi givetvis titta över då, för det blir en form av biståndsbeslut i det här. Då tror jag inte att man kan få RUT-avdrag. Men vi konkurrerar redan idag, men det blir förtäckt. Det finns dem som är inne i LOV-systemet som bara har servicebiten. Jag bara vill väcka tanken och jag tror det finns kommuner som arbetar på det här viset.
Han menar att det krävs att bli en attraktivare arbetsgivare.
– Ska vi få undersköterskor till de här jobben, och för att de ska bli attraktiva och att man ska vilja utbilda sig mer så är det givetvis saker vi ska ha med i framtiden.