Han har nu författat sin tredje bok. Lennart KG Johansson som till vardags titulerar sig plastkonsult har tidigare skrivit två böcker som håller sig inom genrer deckare respektive dystopisk thriller. Nu tar han ett annat kliv i sitt författarskap med boken Sällsynta händelser i vardagslivet. Om händelser som inte borde inträffa men gör det ändå.
Tänkt dig att du åker upp till Stockholm en helg och sitter på tunnelbanan. Vid ett möte med ett annat tåg tittar du ut genom fönstret och ser att en bekant till dig från Motala som sitter och tittar ut på dig från sin plats och ni vinkar igenkännande till varandra. Hur stor är sannolikheten för den händelsen? Man kan då rada upp ett antal kriterier för att denna händelse ska inträffa: hur många känner du i Motala? Hur stor är sannolikheten för att dessa är uppe i huvudstaden samtidigt som du och att ni båda då åker tunnelbana och dessutom på de linjer som möter varandra? Se där; en sällsynt händelse i vardagslivet.
Lennart KG Johansson är pensionär men aktivare än någonsin. Han sitter i styrelsen i Svensk Plastindustriförening (SPIF) och är konsult inom området plast.
– Ja och jag blir också branschansvarig från första januari 2020.
Som pensionär ska man väl inte ta åt sig mer utan trappa ner?
– Det är stimulerande att ha kontakt med företag runt om i Sverige som jobbar med plast. Sen det här med återvinning är väldigt viktigt, intressant och nödvändigt så det jobbar jag med.
Nu finns ju ett återvinningsföretag här i Motala?
– Ja och jag hoppas de tar nästa steg så de kan rena, smälta ner, upparbeta och sedan sälja plasten för återanvändning. Det ligger i tiden och jag hoppas det kan bli så på ort och ställe här i Motala. Det här är Europas bästa anläggning.
Den nya boken är ju lite annorlunda än dina två tidigare?
– Jag tror det här ämnet passar mig bättre då jag är vetenskapsman i bakgrunden. Dessutom vänder sig den här boken till män - den har ju bara 80 sidor, skrattar Lennart och tillägger:
– Med innehållsförteckning och så innehåller den även övningsuppgifter, så man ska tänka till lite. Plus svar på uppgifterna.
Upprinnelsen till boken var en händelse och efter det funderade Lennart på just sällsynta händelser. Han skjutsade sina svärföräldrar till Småland och när han kommer fram så upptäcker Lennart att en släkting med sin Volvo har nästan samma registreringsnummer som Lennarts Saab. Bokstäverna var de samma men det skilde bara en siffra mellan registreringsplåtarna.
– Det var konstigt tyckte jag. Siffrorna brukar ju följa efter varandra på exempelvis Volvomodeller men det här var ju två olika bilmärken. Så jag tyckte det där var lite underligt. Sedan började jag bli intresserad av sådana där sällsynta händelser och började fundera på dem och om jag varit med om något liknande förut. Då kommer jag ihåg när jag var liten, några händelser som jag varit med om och som slagit rot i mig.
Han menar att de är vanligare än man tror. Efter det började han samla på sådana händelser och delade in dem i olika typer och grupper.
Du har alltså närmat dig ämnet rent vetenskapligt?
– Ja, det kan man säga. Det ligger helt enkelt i min natur. Jag har samlat främst mina egna sällsynta händelser. Så har jag startat en Facebookgrupp där folk kan bli intresserade och bidra med egna exempel.
En typisk sådan här händelse?
– Möten - det har ju alla varit med om.