Han backar Motalasossars nej till SD

Motalas socialdemokrater säger blankt nej att ens samtala med SD. Nu får man stöd av statsministern.

Stefan Löfven träffade S-kvinnorna i Motala, bland annat Birgitta Rundgren, ordförande sedan 40 år.

Stefan Löfven träffade S-kvinnorna i Motala, bland annat Birgitta Rundgren, ordförande sedan 40 år.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-11-28 10:00

Statsminister Stefan Löfven var på östgötskt besök, bland annat i syfte att tala inför Sveriges kommuner och regioner som hade möte i Linköping. Men på agendan stod också ett besök på en, för honom välkänd ort.

– Här har jag varit många gånger och det känns alltid lika bra att komma tillbaka hit. Det är så genuint, inte minst det här Folkets Hus och det gillar jag, säger han om snabbvisiten i Motala.

Besöket i Motala innefattade att tala på ett välbesökt möte hos S-kvinnorna i Gamla Folkets Hus. Statsministern passade  på att uppmärksamma en riktig eldsjäl. Birgitta Rundgren har varit ordförande i 40 år, något som imponerade på Stefan Löfven.

Du tog upp Birgitta Rundgren och hennes engagemang i ditt tal. Hur ska partierna lyckas få folk att engagera sig på det viset i politiken?

– Det finns ett politiskt intresse, men det är de politiska partierna som måste kunna kanalisera det. Många ungdomar är väldigt engagerade, inte minst i klimatfrågan men också i andra frågor, säger han.

Löfvens tal kom att handla om välfärden, om partiets vallöften till pensionärerna och om januariöverenskommelsen där han försökte förklara varför S gjort gemensam sak med L, C och MP.

– Vi såg att det var ett besvärligt läge, men vi bestämde oss för att ta det ansvaret, säger han.

Efter sitt tal fick Stefan Löfven svara på frågor. En handlade om partiets inställning till Sverigedemokraterna och varför man inte ville diskutera gängkriminalitet med dem.

– I riksdagen är alla partier representerade. Där är det en sak, men när det handlar om förhandlingar så är vi inte tvungna att förhandla med alla. SD är ett parti som inte står upp för alla människors lika värde och det är grundläggande för vårt parti. Det kan vi inte rucka på en millimeter, inte ens en tiondels millimeter, säger han och får applåder.

I Motala har dina partikamrater systematiskt sagt nej till att samtala med SD trots flera inviter. Hur kommenterar du det?

– Man måste se att Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra, säger Löfven och drar paralleller till Ungern och Polen.

– De för en extrem högerpolitik, men framför allt är det ett parti som inte står upp för det fria samhället och för människors lika värde. Sådana partier går inte att ha ett samarbete med, fortsätter han.

Men om de i en oppositionsposition hade kunnat hjälpa ditt parti i Motala att få igenom sin politik. Hur ställer ni er till inviterna då?

– Det är en tydlig markering som de lokala S-företrädarna har gjort. Vi tänker likadant vi socialdemokrater. Vi tror på människors lika värde i världen och då kan man inte ha ett samarbete med ett parti som inte tror på det, säger Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas gruppledare i Motala, Johnny Karlberg, är uppenbart irriterad över Stefan Löfvens kommentarer.

– Jag tycker han är opåläst, okunnig och använder samma floskler som han alltid säger. Personligen tycker jag att det är vårt parti som står upp för människors lika värde. Vi har det som mål och att vi inte skulle stå upp för allas lika värde är något som de andra hittar på, läser rubriker i tidningen eller så förvränger de något citat.

Att Sverigedemokraterna skulle vara ett extremt högerparti menar han är en lögn.

– Jag tror människor börjar läsa mellan raderna och förstår att det inte stämmer det Löfven säger om oss. Folk börjar förstå att det är påhitt och lögner när han jämför oss med Ungern och Polen, säger Johnny Karlberg.

Stefan Löfvén
Stefan Löfvén
Stefan Löfven

Född 1957 i Hägerstens församling, Stockholm.

Uppväxt i Sunnersta i Ådalen, Sollefteå kommun.

Började som 13-åring att engagera sig i socialdemokraterna.

Gick tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå.

Hade sin första anställning på Posten. Jobbade sedan bland annat på sågverk innan han började arbeta fackligt.

Var förbundsordförande för IF metall 2006-2012.

Partiledare för Socialdemokraterna sedan 2012, då han efterträdde Håkan Julholt.

Riksdagsledamot sedan 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!