Gratis parkering blir en konkurrensfråga

Flera partier har lovat fri parkering. Men innan det införs generellt vill politikerna försäkra sig om att det inte innebär konkurrens med privata näringslivet.

Nu ska eventuell gratisparkering ses över ur ett konkurrensperspektiv.

Nu ska eventuell gratisparkering ses över ur ett konkurrensperspektiv.

Foto: Arkiv/MVT

Motala kommun2019-09-29 10:00

Flera partier gick i valrörelsen ut och lovade gratis parkering i Motala centrum och ett införande av p-skiva. Nu är frågan uppe på bordet och fullmäktige ska snart besluta om att införa fri parkering, men bara under en testperiod och bara en dag i veckan. Samtidigt intygar företrädare från både de styrande och största oppositionspartiet, S, att man vill titta vidare på införande av gratis parkering alla veckans dagar. 

Frågan ska utredas vidare, men redan nu finns en oro för att det finns problem med förslaget. I Motala finns nämligen ett antal privata parkeringar och skulle kommunen låta bilister stå gratis på deras mark finns en oro att det skulle kunna innebära osund konkurrens gentemot de privata aktörerna.

– Inför förslaget om införande om fri parkering på lördagar så har man haft möte med de privata och informerat om vad som är på gång. Den information som vi fått hittills är att man tycker att det går bra att kommunen testar ett sådant koncept, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Alliansen har i flera år krävt att kommunen ska sluta konkurrera med privata aktörer inom andra områden, hur tänker du nu kring att ni kan komma att göra det själva?

– Ja, man kan se gratis lördagsparkering som att det blir skattesubventionerad parkering. Det är klart att det här kan bli en konkurrensfråga, men vi vet inte exakt hur det kommer att bli. Men det är något som vi behöver titta på framöver, säger Caroline Unéus.

Hon säger att man tittat på hur gratis parkering införts i flera grannkommuner som Askersund, Hjo och Vadstena. Där har mottagandet varit positivt, men där finns en viktig skillnad. Där finns enligt kommunens uppgifter inga privata aktörer som har parkeringar.

– Vi kommer behöva återkomma i den här frågan när det gäller Motala. Det är klart att de privata aktörerna behöver få sina intäkter, säger Caroline Unéus.

Kommunens jurist Helena Göransson menar dock att det ur juridiskt hänseende inte finns direkta hinder för kommunen att införa gratis parkering alla dagar i veckan.

– Kommunen råder över sina parkeringar och ska se till frågor som trafiksituationen, säger hon och fortsätter:

– Det är en lämplighetsfråga, det är inte olagligt att ha avgiftsfri parkering eftersom det inte omfattas av konkurrenslagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!