Gör gemensam sak mot överklagandeprocessen

De många överklagandena gällande Lalandia är ett problem. Det menar S- och M-toppar i Motala som nu vill väcka frågan hos näringsministern.

De vill väcka frågan om överklagandeprocesserna hos näringsministern.
(Arkivbilder. Bilden är ett montage)

De vill väcka frågan om överklagandeprocesserna hos näringsministern. (Arkivbilder. Bilden är ett montage)

Foto: Thomas Augustsson, Anders Rörby

Motala kommun2019-10-26 08:00

Detaljplanerna för Lalandia är just nu överklagade till mark- och miljödomstolen. Samtidigt pågår ett ärende i den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen, om vilka som ska ha rätt att överklaga detaljplanerna. Samtidigt är rivningsloven för stugbyarna överklagade till länsstyrelsen. Nyligen fick kommunen grönt ljus för rivningen av Folkets Park, men samtidigt har det flaggats för att överklaganden är på gång även där.

De många turerna gör att planerna, om de går igenom, riskerar att försenas och det oroar Motalas politiker.

– Vi är för ett rättssäkert system och vi respekterar att det finns lagstiftande och dömande församlingar. Men vi tycker samtidigt att man kanske behöver se över processerna, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Han och Motalas kommunalråd, Kåre Friberg (M), gör nu gemensam sak och uppvaktar riksdagspolitiker. Syftet är att få upp frågan om överklagandeprocesserna på bordet.

– Lalandia är en stor internationell intressent. Om företag som de möter en massa problem i Sverige så kanske de inte vill komma hit och investera. Vi tror inte att vi kan förändra situationen för Motala, men vi vill lyfta frågan så att det kanske kan förändras framöver, säger Kåre Friberg.

Politikernas förhoppning är att via riksdagsmännen få till en dialog med näringsministern.

– Vi sträcker ut en hand för att skapa en diskussion om hur man skulle kunna se över processen, säger Kåre Friberg.

Karta: Motala Folkets Park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!