Nu görs en arkeologisk förundersökning vid Stenavadet, längs Vätterns södra strand, eftersom området är tänkt att bebyggas med bostäder. Arkeolog Linus Hagberg är på plats liksom förra hösten då han på stället gjorde en arkeologisk utredning. Han förklarar detta med att processen går till i tre steg: först gör man en utredning där man undersöker om det finns fornlämningar. Är så fallet blir nästa steg en förundersökning – för att ta reda på vad det är för typ av fornlämningar. Det finns även ett tredje steg, en arkeologisk undersökning – för att vetenskapligt dokumentera och till sist ta bort fornlämningarna.
– Förundersökningens syfte är att avgränsa, definiera och datera dessa lämningar. För att man på ett adekvat sätt ska räkna ut vad det kostar att ta bort fornlämningen så man kan bebygga marken.
Den 9 september började förundersökningen som gäller 7 - 8000 kvadratmeter. Längs med strandkanten upp mot Fabriksgatan. Man räknar med att arbetet ska vara klart i slutet av oktober.
– I förundersökningsskedet är inte uppdraget att gräva bort fornlämningen helt. Man har räknat ut exakt hur lång tid det ska ta för att nå så mycket kunskap så man säga att man har daterat, definierat och avgränsat fornlämningen.
Hur har utfallet av undersökningen varit hittills?
– Det har varit mycket bra. De ytor man på utredningen konstaterade att det fanns fornlämning på där har det också visat sig att det är synnerligen välbevarade lämningar från äldre stenåldern.
Hur långt tillbaka talar man då om?
– Nu har vi inga C14-dateringar inskickade ännu. Men jag har hittat så kallade led-artefakter, fynd eller föremål som är förknippade med en viss tidsperiod. Man kan ganska säkert säga mellan 5 - 7000 år före Kristus.
Vad man hittat är avfall från redskapstillverkning. Bearbetad kvarts och flinta, de vanligaste råmaterialen för att göra stenredskap.
Hade ni förväntat er de fynden här?
– Det kan man säga. Eftersom vi vet sedan de här stora utgrävningarna vid Strandvägen att det är ett område som är intensivt besökt. Det är en fantastisk miljö att vistas i under stenåldern med Strömmen och Vättern och alla de kommunikationsmöjligheterna.
Onsdagen den 9 oktober äger en stenåldersvandring rum, där deltagarna leds längs Vätterns södra strand, med start från Kanaljordens rituella miljö och slut vid Stenavadets förundersökningsområde.