I höstas mottog länsstyrelsen en dispensansökan om att få jaga den fridlysta fågeln skarv i sjön Boren. I ansökan beskrevs att 2500 skarvar upprätthåller sig kring sjön, dödar träd med sin avföring samt står för en minskning av vitfisk och abborre. Länsstyrelsens inventering 2023 fann 250 häckande par i Boren. Enligt ansökan har skrämsel och gaskanoner inte hjälpt, och därför ville man få ha skyddsjakt av 500 fåglar mellan första mars och första juni 2024.
– Det dör träd när de sitter där och utefter stränderna. Så äter de ett, ett och ett halvt kilo fisk om dagen vilket drabbar sportfisket framför allt, berättar Bengt Horn Af Åminne som äger mark kring Boren.
Länsstyrelsen gav tillstånd att skjuta maximalt 100 skarvar i sjön Boren, fram till och med 15 maj 2024. Beslutet grundades på ansökans uppgifter, skarvens närvaro och bevarandestatus, förebyggande åtgärders effekt, samt Borens utformning.
– Jag tycker det är svårt att förstå logiken. Det kommer tusentals i augusti när nästa kull är född, men det är i alla fall mer än 15 som förra gången, menar Bengt och fortsätter:
– Det är svårt att förstå varför man vurmar om fågeln på ett sådant sätt, när det blir en sanitär olägenhet. Jag har inget emot fågeln i sig, men den har blivit en sorts helig ko som inte får röras trots att det finns tusentals av dem.
Länsstyrelsens vilthandläggare Richard Larsson förklarar att en risk med jakten är att störa annat vilt, och att särskilda avstånd och den angivna tiden är satt av hänsyn till häckningsperioden för både skarv och andra fågelarter.
– Denna skyddsjakts syfte är att skrämma skarv som jagar fisk i närheten av föryngringsområden för abborre. Länsstyrelsens bedömning är att 100 skarvar bör ge tillräcklig skrämseleffekt.
För att beslutet ska kunna utvärderas ska en återrapportering av antal skjutna fåglar och jaktens effekt ske senast första juni. Utvärderingen kan sedan ligga till grund för eventuella kommande ansökningar i närtid. Tidigare utvärdering av skyddsjakt på 15 skarvar har dock inte legat till grund för detta beslut.
– Vi utgår främst från nuläget och den information som lämnats in i den senaste ansökan, säger Richard Larsson.
Hittills har jägarna varit ute vid minst två tillfällen och Bengt Horn Af Åminne tror att alla 100 fåglar kommer hinna skjutas till den 15:e maj.
– Det är gott om dem. Så det är inte så att man står och väntar och inte får något att göra.