Förslaget: Höj vatten- och avloppstaxan

Motalas invånare kan vid årsskiftet få betala en dyrare vatten- och avloppstaxa. En av anledningarna till höjningarna är tidigare skadestånd som är kopplade till översvämningar.

År 2020 börjar den nya vatten- och avloppstaxan att gälla.

År 2020 börjar den nya vatten- och avloppstaxan att gälla.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-25 18:00

Vatten- och avfallsnämnden vill höja vatten- och avloppstaxan med 2,9% i Motala, vilket blir en intäktsökning på cirka två miljoner kronor under 2020. Kommunstyrelsen står bakom förslaget och kommunalråd Kåre Friberg (M) vill att man ska se över effektiviseringen inom verksamheten i framtiden.

– Det är väldigt lätt att höja. De kanske är supereffektiva som det är nu, men vi måste titta på om vi verkligen är det och även titta på hur andra kommuner arbetar, säger han.

I bakgrunden till en eventuell höjning finns både verksamhetens nya investeringar men även de skadestånd man fått efter översvämningar under åren 2014 och 2016. Kåre Friberg berättar även att det är svårt att beräkna kostnaden på vatten- och avloppverksamheten då man idag är beroende av hur mycket vatten som går åt.

– Vi har suttit ned och pratat med vatten- och avfallsnämnden och de vill gärna ha en fast kostnad. Det rimmar ju väldigt dåligt med miljötänket. Jag skulle vilja höja literpriset och sänka det fasta priset istället. Men då är man rädd att det ska gå åt för lite vatten i Motala. Och då funkar inte deras verksamhet så bra, och det blir stopp i slangar och rör, säger Kåre Friberg.

Kommunstyrelsen menar att en fast kostnad inte skulle fungera i längden då man som boende inte sparar pengar genom att spara vatten.

– Det skulle skicka fel signaler, säger Kenneth Söderman (L).

–  Även om vi har vatten här så måste vi tänka på hur det ser ut i världen, säger Kåre Friberg.

Förslaget tas upp i kommunfullmäktige för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!