Förra året valde Solidariskt Motala att sänka avgiften för kulturskolan från 675 kronor till 200 kronor. Man tog även bort instrumenthyran. Åtgärder blev omdiskuterad då det var oklart hur det skulle finansieras. Samtidigt fick sänkningen stora effekter för verksamheten.
– Vi har märkt ett ökat tryck och ser en jättestor skillnad, framför allt från vissa socioekonomiska områden där vi inte haft så många elever innan. Vi har också tidigare haft fall där vi behövt säga upp elevplatser därför att man, trots försök med betalningsplaner, inte kunnat betala avgiften. Sådana fall har vi inte haft i år, säger kulturskolechef Christine Rishaug Hellman.
Nu går kulturskolan back ungefär en miljon kronor och Alliansens förslag är att avgiften höjs tillbaka till 675 kronor igen.
– Om förslaget går igenom så blir det katastrofala följder, säger Christine Rishaug Hellman och fortsätter:
– I vissa familjer och områden kommer möjligheten att fortsätta hos oss vara minimal. Det gör ont i mitt hjärta att vi har barn som funnit glädjen hos oss som nu inte kommer att kunna fortsätta.
Bildningsnämnden har beslutat att införa ett stipendium för att möjliggöra för barn från familjer som brottas med ekonomin att ändå få bli medlemmar i idrottsföreningar. Nu öppnar man för en liknande lösning för kulturskolan. Christine Rishaug Hellman ser dock problem med en sådan lösning.
– Barn som redan finns hos oss som skulle behöva en sådan lösning kan vi nog hitta, svårigheten är att nå barn som inte är här. Sedan finns det också funderingar om hur man ska närma sig familjerna. Det får ju inte bli utpekande eller kränkande, säger hon.
Christine Rishaug Hellman reagerar också på att förslaget kommit fram snabbt. Hon önskar att genomförandet kan vänta till i höst så att de hinner att hitta lösningar och förbereda berörda familjer. Förslaget som politikerna ska ta ställning till är dock att höjningen införs redan i januari.
– Vi har inte ens fått frågan om man skulle kunna spara på något annat sätt. Och vi har redan gjort en hel del neddragningar och effektiviseringar, säger hon.
Samtidigt medger Rishaug Hellman att det ökade trycket framöver snarare hade inneburit att man behövt få mer pengar.
– Ja, till slut skulle vi nå en smärtgräns där politikerna istället skulle ta ställning till om man ska utöka kulturskolan.
På onsdag tas ärendet upp i bildningsnämnden.