Förslaget: Begränsa de fria besöken

Enligt vatten- och avfallsnämndens förslag ska man från och med årsskiftet begränsa privatpersoners fria besök till återvinningscentralerna som ligger i Motala och Vadstenas kommuner. Vad som gäller för företagarna är ännu inte klart än.

De nya direktiven gäller återvinningscentralerna i Motala, Borensberg och Vadstena.

De nya direktiven gäller återvinningscentralerna i Motala, Borensberg och Vadstena.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-10-26 10:00

Kommunstyrelsen har beslutat att stå bakom förslaget om att privatpersoner ska ha 16 fria besök till återvinningstationerna. Därefter räknas besöken som företagsbesök och kostar då 250 kronor per besök.

– När man tittar på mätningar i Sverige så har man landat mellan sex till åtta besök per person och år. Så vi har en bra höjd för att man ska få avgiftsfritt, säger oppositionsråd Elias Georges (S). 

Kommunalråd Kåre Friberg (M) har redan fått starka reaktioner på förslaget.

– I Borensberg tycker man inte om det här alls, det är mycket negativa tankar därifrån gällande begränsningar. Att det är för dåligt med 16 gånger, säger han och fortsätter:

– Man har precis infört bomsystem där. Men det är ju klart, märker vi att medborgarna får för lite, då får vi ta nya ställningstaganden. Men som vi gör nu, dubblar mot snittet, så borde det räcka tycker jag, säger Kåre Friberg.

Hur avgiften kommer se ut för kommunernas företagare är ännu inte bestämt. Ärendet har skickats tillbaka till vatten- och avfallsnämnden och ett förslag på beslut ska lämna kommunstyrelsen senast den 3 december.

– Då ska man ha gjort en utredning på vilka alternativ som finns, vi ska kolla på hur det ser ut i övriga Sverige. Då får vi en lite djupare och bredare belysning innan vi går till skott, säger Kenneth Söderman (L).

Det slutgiltiga beslutet tas i kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!