Det var äldreomsorgen i Motala som arrangerade dagen, men också aktörer från andra kommuner var inbjudna.
– Vi behöver de här verktygen. Vi är långt framme men behöver lite påfyllnad, säger Karin Simonsson, enhetschef på Solbacken.
Föreläsaren gav bland annat exempel på hur personal kan avvärja hotfulla situationer, rent fysiskt, men också genom avledning, att säga något oväntat. Som att det kanske skulle vara gott med en kopp kaffe.
– Det här är ett kompetenskrävande yrke, poängterar David Karlborg, enhetschef på Strandvägens och Husbygårdens äldreboenden. Han verkar inspirerad av den insiktsfulla föreläsningen.
– Man kanske känner att "nu vill vi prova det vi inte gjort tidigare". Jag hoppas att det här ger ny energi till personalen.
Bo Heijlskov Elvén berättade även om hur olika inredningslösningar på ett boende i Köpenhamn lett till att svårt demenssjuka fick en bättre livskvalitet. Och hur något så enkelt som en keps på huvudet kan avskärma en del av omgivningen och verka rogivande.
Kerstin Cornelius är enhetschef på Björktrasten där det bor människor med både fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. Hon säger att hon hittills inte haft lika mycket verktyg som personal på demensavdelningarna. Hon hoppas att föreläsningen kan leda till en större förståelse inom den egna verksamheten.
– Det ska inte behöva vara så konstigt vad man gör, utan hur man gör det, för att inte skapa situationer som kan bli jobbiga för de boende - eller personalen.