Fler Motalabor söker ekonomiskt bistånd

Att arbetsmarknadsinsatsen extratjänster försvinner påverkar kommunen. Nu har ansökningarna om försörjningsstöd börjat öka.

Det kan bli högre krav för att få ekonomiskt bistånd.

Det kan bli högre krav för att få ekonomiskt bistånd.

Foto: Arkiv/Anders Törnström

Motala kommun2019-10-12 08:00

3,8 miljoner kronor. Så mycket ser kommunen ut att gå back för försörjningsstödet. Anledningen är att antalet sökande ökat markant.

– Vi ser att fler riskerar att hamna i bidragsberoende, exempelvis ungdomar, säger socialnämndens ordförande Maths Andersson (L).

Orsakerna till underskottet på försörjningsstödssidan är flera. En är att arbetsmarknadsinsatsen extratjänster försvinner vilket gör att personer som sysselsatts där nu saknar inkomst och nu måste vända sig till socialtjänsten. En annan förklaring är ensamkommande flyktingar som förts över från Migrationsverket till kommunen.

– Vi visste att vi skulle ställas inför det här när extratjänsterna nu försvinner. Vi visste att det skulle bli konsekvenser när man nu drar ner på arbetsförmedlingen, säger Maths Andersson.

Finns det en risk att den ökningen fortsätter?

– Ett underskott byggs upp över tid. Det hade varit bra att ha en lösning på vår ekonomiska situation i nämnden nu. Jag är orolig över att det kommer att hända mer, säger Maths Andersson.

Har ni vidtagit några åtgärder redan nu för att hantera de ökade kostnaderna för ekonomiskt bistånd?

– Vi tittar över våra samarbeten med andra aktörer och att se vilka möjligheter vi har att få in fler i åtgärder. Det måste vi bli bättre på, säger Maths Andersson och fortsätter:

– Vi ingår också i ett projekt med andra kommuner där man ska titta på vad andra lyckats med. <script async defer type="text/javascript" src="https://delivery.youplay.se/load.js?id=230867" class="yp" data-config='{"autoplay":true,"mute":true,"zone_id":1276,"player":"sp","addons":"110","part_id":258535}'></script>

av de sökande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!