Facket agerar om hemtjänstens bilar

Fackförbundet Kommunal reagerar på Arbetsmiljöverkets krav på riskbedömning av hemtjänstens arbete i bil. Nu ska de själva titta på frågan.

Fackförbundet Kommunal vill nu själva titta på hur kommunen hanterar hemtjänstens bilkörning i exempelvis vinterväglag.

Fackförbundet Kommunal vill nu själva titta på hur kommunen hanterar hemtjänstens bilkörning i exempelvis vinterväglag.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-09-12 12:00

Som vi tidigare kunnat berätta har Arbetsmiljöverket krävt av Motala kommun att det genomförs en riskbedömning av de fordon som används av hemstjänstpersonalen. I bedömningen ska man också ta hänsyn till under vilka förhållanden som fordonen körs, exempelvis under tidspress, i mörker och i halt väglag.

Biträdande socialdirektör, Margareta Cederberg, uppgav i en intervju att sådana rutiner nu ska tas fram, men hon menade också att det arbetet delvis utförs i dag ändå. Som exempel pekade hon på att fordonen genomgår service och besiktning. Hon sa vidare att man exempelvis vid schemaläggning tar hänsyn till årstid och tid på dygnet.

– Det finns i deras planeringssystem att man kan ta hänsyn till väglaget, men det regleras ju efter datum och det är ju inte alltid att det stämmer med verkligheten. Sedan är jag osäker på vilken hänsyn de tar till exempelvis vägarbete, säger Rose-Marie Fransson på Kommunal och fortsätter:

– Vi får lite olika signaler 

Det har fått fackförbundet Kommunal att reagera. Enligt dem tas ingen sådan hänsyn vid schemaläggningen, något som facket nu vill ha en dialog kring.

– Det är ju två helt skilda saker att köra i bra eller dåligt väglag. Man kan omöjligt köra samma sträcka på landsbygden om det är halka och snö som när man kör i solsken på sommaren, säger Hans Elf på Kommunal.

Han uppger att fackförbundet nu kommer att titta vidare på den här frågan och hur kommunen arbetar med den.

– Det här är definitivt något som vi behöver jobba med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!