Elever och lärare manifesterade för klimatet

Under fredagen demonstrerade människor över hela världen för klimatet och Motala var inget undantag.

Under fredagen

Under fredagen

Foto: Jennifer Mayer

Motala kommun2019-09-27 20:00

Under fredagseftermiddagen arrangerade en grupp elever och lärare på Platengymnasiet en manifestation för klimatet på Stora torget i Motala.

– Vi vill skapa ett undervisnings- och mötestillfälle för våra elever och oss själva att samtala om klimat och livsfrågor, förklarar Martin Westlund, som är en av de ansvariga lärarna, inför fredagens manifestation.

Han betonar att det inte handlar om en skolstrejk, utan om ett lektionstillfälle inom ramen för kursen Samhällskunskap 2.

– Vi lär av varandra. De samtal som väcks här kan inte vi styra över, utan de uppstår spontant, säger Martin Westlund.

Matilda Emanuelsson går andra året på samhällsvetenskapliga programmet och är en av eleverna som deltar i manifestationen. Hon hoppas att politikerna ska ta till sig av deras budskap.

– Det här är vår framtid och en stor del av våra liv. Vi måste ta tillvara på jorden och det vi har, säger Matilda Emanuelsson.

En stor inspiration är miljöaktivisten Greta Thunberg.

– Det är väldigt imponerande det hon gör. Från att sitta utanför riksdagen, till att alla vet vem hon är, säger Matilda Emanuelsson.

Utöver elever och lärare har även allmänheten bjudits in. På plats finns bland annat pensionären och tidigare samhällsläraren Britt Elffors.

– Jag tycker det är ett så himla bra initiativ av lärarna att göra det här som en lektion, tycker Britt Elffors och utvecklar vidare:

– Det är våra ungdomar, jordens framtid, som säger ifrån. Jag skäms, för det borde ha varit vi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!