Efter kontrollen: Här måste träden åtgärdas

Ekarna vid det gamla vattentornet kan i värsta fall utgöra en fara för dem som rör sig i området. Detta ska åtgärdas i höst.

Arboristen Emelie Simeonov och Motala kommuns skogsförvaltare Stefan Wernersson gjorde på torsdagen en genomgång av riskabla träd vid motionsspåret i Bondebacka.

Arboristen Emelie Simeonov och Motala kommuns skogsförvaltare Stefan Wernersson gjorde på torsdagen en genomgång av riskabla träd vid motionsspåret i Bondebacka.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-09-13 22:00

Motionsspåret i Bondebacka är flitigt nyttjat för löpning och promenader. Där det passerar gamla vattentornet finns det gott om storväxta ekar. På vissa av dem är grenar döda, i värsta fall murkna. Under ovädret i början av september rasade en tjock gren ner, rakt över spåret. Vi uppmärksammar Motala kommuns skogsförvaltare Stefan Wernersson på händelsen och vi åker dit och tittar.

– Ekarna skulle behöva kollas för besökarnas säkerhet, man måste kanske ta bort döda grenar, säger han.

Enligt Wernersson är det är inte helt lätt att avgöra vilka grenar som är riskabla. Grenen som fallit ser inte död ut utan är ganska lövrik. Men när han undersöker brottytan närmare upptäcker han att grenen är murken.

– Man skulle behöva ta in en arborist. Men det kostar pengar.

Ett annan faktor att ta hänsyn till är att de aktuella ekarna ingår i en nyckelbiotop – ett skogsområde som anses ha extra stor betydelse för växter, djur och ur historisk synpunkt. 

Kommunekologen Fia Sundin menar att ekarna i nyckelbiotopen och död ved på dem är viktiga miljöer för skalbaggar. Men hon tycker också att döda grenar som hänger över motionsspåret bör tas bort.

– Absolut, för säkerhetens skull. Träden skadas inte om man gör det på rätt sätt och den döda veden gör lika stor nytta  för insekterna om den ligger på marken. Men det vore bra om man kunde spara grenarna en bit ut om det finns håligheter i dem.

Någon vecka efter att skogsförvaltaren undersökt grenfallet är Emelie Simeonov från ett Linköpingsbaserat arboristföretag på plats.

Hon och Wernersson går runt i området, tittar och resonerar. Arboristen antecknar flitigt. De börjar vid den ek som den stora grenen lossat från.

– Jag kan se att trädet har svamp och flera grenar med död ved, man måste nog ta ner en del av dem Och så passar vi på att inspektera trädkronan när vi ändå klättrar upp. 

Hon berättar att man även kommer att använda sig av en resistograf –  ett instrument som borras in i stammen och visar detaljer om dess kondition.

Man fortsatte med att undersöka fler ekar längs spåret. 
– Det blev 19 träd totalt som vi måste göra något åt, säger Wernersson efteråt.

Han betonar att det bara är träd längs motionsspåret som berörs. Emelie Simeonov säger att arboristföretaget har mycket att göra, men garanterar att åtgärden ska vara utförd innan jul.

Karta: Radiovägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!