Efter ett år i Motala: De planerar nyanställa

G-tek tillverkar komponenter till dieselmotorinstallationer. Företaget, med huvudkontor i Stockholm, etablerade sig i Motala i fjol. Nu väntar en ny tillväxtperiod.

Thomas Larsson och Mats Iseskog håller fram en del av ett avgasrör till en containertruck.

Thomas Larsson och Mats Iseskog håller fram en del av ett avgasrör till en containertruck.

Foto: Rita Furbring

Motala kommun2019-11-30 08:00

1995 startade bolaget under namnet Gummeson teknik. Dåvarande ägaren hade skrivit ett avtal med en global tillverkare av filtersystem och G-tek fick ansvaret att leverera filter på den nordiska marknaden.

I dag innefattas även andra produkter som rör dieselmotorinstallationer och företaget jobbar nära kunderna när nya maskiner ska utvecklas. Nya miljökrav har också lett till att produktionen förändrats. I dag tillverkas mer tekniskt komplicerade komponenter för tunga fordon som skogsmaskiner, gruvmaskiner och truckar.  

– Vårt fokus är små och medelstora volymer, säger vd Thomas Larsson som även driver huvudkontoret i Kungsängen med 25 anställda.  

Produktchef Mats Iseskog, som jobbat i företaget i tio år och är bosatt i Motala, förklarar att man förra sommaren började leta efter en produktionslokal för att kunna möta den ökade efterfrågan.

– Vi har haft en uppgång på lösningar för avgassystem och insåg att vi behövde starta upp i egen regi, säger han.

Med kontaktnät på hemmaplan och möjlighet att flytta in i före detta Postens samt Hycops lokaler, totalt 1 200 kvadrat, kunde företaget påbörja produktionen redan i september i fjol. I dag arbetar fem personer i verkstan men ytterligare 4-5 personer kommer att rekryteras under första halvan av 2020.

I dag sker isolering av avgasdetaljer i Tjeckien, men avsikten är att också den produktionen ska flyttas till Motala redan efter nyår.

Vad är det som gör att företaget går bra?

– Det ligger i tiden. Alla kunder har fått göra om sina motorinstallationer genom de förändrade miljökraven vilket varit en dörröppnare för oss, säger Mats Iseskog.

Har ni många konkurrenter?

– På den enskilda komponenterna finns det ett antal men på det helhetskoncept som vi erbjuder är vi relativt ensamma.

I dagsläget omsätter hela företaget 120 miljoner kronor per år. Motalaverkstan har i år en budget på elva miljoner kronor. Enligt Larsson och Iseskog kommer den summan att fördubblas till 2020.

Samtidigt vill inte företaget expandera för fort.

– Nu gäller det att leverera enligt marknadens krav. Även om behoven i norden och norra Europa fortfarande är stora så har vi valt att vara lite försiktiga så att vi i första hand säkerställer produktion och leverans av det som kommer att gå i serieproduktion nästa år, säger Mats Iseskog.

Mats Iseskog och Thomas Larsson ser att det krävs nyanställningar för att klara av produktionen i Motala.
Mats Iseskog och Thomas Larsson ser att det krävs nyanställningar för att klara av produktionen i Motala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!