Evelina Karlsson och Elvira Harju-Utay går andra året på Platengymnasiets teknikprogram med inriktning IT. Tillsammans med klasskamraten Isabella Larsson Roth gästade de nyligen Instagramkontot ”Tjejer som går teknik”, som drivs av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Under en vecka visade de sin vardag som teknikelever i Motala och svarade på frågor från unga tjejer som funderar på att gå programmet.
Ett viktigt uppdrag, tycker de.
För trots att andelen tjejer som söker teknikprogrammet har ökat under de senaste åren är de fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande, enligt Skolverket.
Genom Instagramkontot såg eleverna sin chans att slå hål på myter, motbevisa fördomar och vara förebilder för andra.
– Jag tror att det finns en stor missuppfattning om hur teknikprogrammet ser ut. Att man tänker att man måste vara riktigt duktig på datorer och att det är mest killar som går fast det inte alls är så. Det märker man när man går här, säger Evelina Karlsson.
Fördomar finns det gott om, inte minst bland vuxna.
– Man får höra av äldre att man ska gå natur i stället för att det bara är killar som går teknik. Det är helt fel inställning, säger Elvira Harju-Utay.
Evelina Karlsson uppger att hon mötte den typen av kommentarer, bland annat från skolpersonal, när hon började fundera på teknikprogrammet i nian. Hon stod dock på sig.
– Jag har hört från andra tjejer som går teknik att de har liknande erfarenheter. Att man avråds från att gå teknik. Det är så konstigt, för samtidigt hör man från andra ställen att det ska uppmuntras.
Snabbt räknar de ihop att det går 13 eller 14 tekniktjejer i deras årskurs, varav hälften har valt inriktning IT och andra hälften design.
– Jag tror verkligen att antalet tjejer ökar delvis på grund av de här kontona på sociala medier, som visar att det finns tjejer som går teknik och att man inte behöver vara ett datageni, säger Elvira Harju-Utay.
Båda är nöjda med sitt val av gymnasieprogram. Vilken väg de tar längre fram återstår att se.
– Jag är inte alls säker på vad jag vill jobba med men jag kan inte tänka mig något bättre val än teknik, säger Evelina Karlsson.
Elvira Harju-Utay nämner IT-support och programmering som exempel.
– Bioteknik är jag också extremt intresserad av och skulle älska att läsa vidare i Linköping, säger hon.