Arkadiusz Skodowski tar emot i gamla Equmeniakyrkan i Motala. Kyrkan liknar för tillfället en byggarbetsplats som inom en nära framtid ska bli katolsk kyrka och kloster. Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, inviger nya kyrkan och S:t Maximilian kloster under en gudstjänst den 20 oktober.
– I Sverige kallas vi för Gråbröder. Annars kallas vi för Franciskaner, förklarar Arkadiusz Skodowski under rundvandringen i kyrkan. Han fortsätter:
– Vi använder inte uttrycket "munk" men det är annars något som används av allmänheten. Vi lever i gemenskap, i ett konvent, i ett hus tillsammans. Vi tänker oss att här i Motala bilda en gemenskap av bröder från samma orden som ska leva på samma plats. Precis som vi har ett kloster i Jönköping som är nummer ett i Sverige och grundades 1990.
Arkadiusz Skodowski berättar vidare att man tyckte det var dags och rätt tillfälle att bilda två kommuniteter eller klostergemenskaper när man fick tillfälle att förvärva Equmeniakyrkan i Motala.
Varför blev det just Motala?
– Vi sökte en plats förutom Jönköping. Frågan kom till oss från Kardinal Anders (Arborelius) i mars när man visste att stiftet ville ta över Equmeniakyrkan. Då sökte man efter vem som kunde komma och verka här i området. Vi hade redan en Broder sedan tidigare i Vadstena.
Det finns en stiftsuppdelning till församlingar. På församlingarnas område förutom huvudkyrkan kan finnas kapellkyrkor eller klosterkyrkor. Till exempel i Jönköping finns ett kloster som samtidigt tar hand om församlingen i Jönköping. Förutom att man i klostret lever i konvent, som Franciskanermunkar, har någon också uppgiften att vara kyrkoherde i församlingen.
– Men däremot här i Motala så sökte vi en annan lösning. Här har vi ett område som ligger i Linköpings församling. Men i själva Motala ska vi starta ett nytt kloster och ansvara för kyrkan. Hela fastigheten tillhör stiftet. Men Franciskanerna får nyttja den som ett kloster och verka i kyrkan. Det är en gåva och en uppgift som Kardinal Anders (Arborelius) har gett till Gråbröderna. Så vi kan kalla det en klosterkyrka om vi vill. Den här kyrkan blir också en kyrka för de katoliker som vill komma hit från området. Grundverksamheten blir gudstjänster på söndagar och på vardagar när det finns behov.
Ombyggnaden interiört verkar omfattande?
– Huvudstrukturen på kyrkorummet är sakral i sig, det vill säga kyrklig. När man tittar på kyrkan utifrån tänker man "kyrka" och när man kommer in tänker man också "kyrka". Det finns alltså en känsla för det sakrala så det finns en bra tradition som både Missionskyrkan och Equmeniakyrkan tänkte från början i utformningen. Det största ingreppet är att vi tagit bort den upphöjda delen av koret och har flyttat orgeln till läktaren.
Men ni passar på att renovera hela byggnaden?
– Den andra delen är att anpassa bostadsdelen till permanent boende för fyra Bröder med ett gemensamt kök och vardagsrum. Den fina församlingssalen ville vi behålla som den är. Källaren fräschar vi upp och göra till gästrum och samlingsrum för mindre grupper. Det fanns från början så det är inte stora ingrepp där.
Kommer allt att vara färdigställt till invigningen den 20 oktober?
– Vi har ett datum och grunderna blir då klara, det vill säga vi har ett kyrkorum och vi har ett kloster. Sedan kommer det att återstå detaljer som måste åtgärdas efteråt.