De släpper en ny fotobok om Motala

Nya boken "Motala - det finns mycket att visa och berätta om" utgör ett dignande smörgåsbord för lokala nostalgiker.

Åke Svensson och Walter Gustafsson bläddrar i den nya boken "Motala - det finns mycket att visa och berätta om" som släpps i början av december.

Åke Svensson och Walter Gustafsson bläddrar i den nya boken "Motala - det finns mycket att visa och berätta om" som släpps i början av december.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-11-26 10:00

Det är den femte i den serie fotobaserade Motalaböcker som Motala musei- och hembygdsförening gett ut. Den släpps i handeln i början av december.

– Det är viktigt att intresset för Motala förr bevaras, säger Walter Gustafsson, tidigare ordförande i hembygdsföreningen,  och den som tillsammans med Åke Svensson tog initiativet till den första boken "Motala - där vägar och vatten mötas". Den kom ut 2015 och sålde snabbt slut.

– Då förstod jag att det fanns intresse för fler böcker, säger Åke som redigerat, skrivit texterna och digitaliserat bildmaterialet för tryck.

Många av bilderna har Åke som upphovsman. Vissa är tagna under hans år som fotograf på Motala tidning 1958-70. Andra i diverse sammanhang senare. De äldre foton som finns i boken kommer från hembygdsföreningens och industrimuseets arkiv.

I den nya boken finns ett flertal bilder från olika evenemang i stan, som Vätternrundajippon, gymnastikuppvisningar och kungliga besök. Man slås av hur många som gick man ur huse för att vara med.

Det finns stora möjligheter att känna igen sig själv och andra på bilderna. Likaså att se hur ett föränderligt Motala såg ut för inte så länge sedan. 

Arbetet med nästa års bok har redan påbörjats, men Åke vill inte avslöja innehållet än.

– Men det har ju hänt en del på senare år. Vi har ju fått en ny bro, bland annat.

Planeras fler böcker efter nästa?

– Vi får se. Det beror på intresset för den här och min hälsa, säger snart 79-årige Åke med ett klurigt leende.

"Hjulafton" på torget när Bengt Bedrup öppnar cykelveckan 1975.
"Hjulafton" på torget när Bengt Bedrup öppnar cykelveckan 1975.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!