Serneke har visat intresse för Motala och Verkstadsområdet. Där hoppas de kunna bygga bostäder och utveckla Lokverkstan. Men för att planerna ska kunna bli verklighet behöver ett antal frågetecken rätas ut. En del i det är hur man ska hantera de föroreningar som finns i marken.
– Där finns pengar att söka från statligt håll. Därför för vi samtal tillsammans med Serneke och länsstyrelsen, säger Kenneth Söderman (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.
För att kunna söka de statliga bidragen behöver det dock påbörjas en detaljplan för området, något som samhällsbyggnadsnämnden redan satt igång. Så snart man får besked om hur det blir med saneringen hoppas politikerna i kommunstyrelsen att man ska kunna gå vidare och teckna mer skarpa markanvisningsavtal med Serneke.
– Vår förhoppning är att man ska kunna göra det i januari år 2020. Då hoppas vi ha fått besked om vi kan få bidrag, säger Kenneth Söderman.
Kommunen har haft ansvar för området sedan 1979. Sedan dess har ett antal insatser gjorts, på senare år främst för att försöka bevara byggnaderna och hindra dem från att förfalla.
– Totalt sett handlar det nog om 30 miljoner kronor som kommunen har lagt, säger oppositionsråd Elias Georges (S) och fortsätter:
– Serneke känns som en seriös aktör som vill utveckla, men också bevara och låta området även fortsättningsvis vara tillgängligt för medborgarna.